Kommunförbundet tror inte att en personaldimensionering löser krisen inom äldreomsorgen. Kommunförbundet har räknat ut att en personaldimensionering på 0,7 vårdare per klient skulle kosta kommunerna mellan 200 och 250 miljoner.

–  För att komma upp till 0,7 vårdare per klient borde vi dessutom rekrytera 4 100 vårdare till. Detta antal utbildade, lediga vårdare finns inte att få tag på idag, konstaterar Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen.

I dag är genomsnittsbemanningen inom åldringsvården i Finland 0,68 vårdare per klient. 

– Det är inte vettigt att kategoriskt slå fast en bemanningssiffra. Behoven växlar och därför efterlyser Kommunförbundet en flexibel lösning, där antalet vårdare anpassas till klienternas behov, säger Karhunen och påpekar att de avtal kommunerna ingår med privata vårdproducenter oftast innehåller en skrivning om just personaldimensionering.

 – Problemet i upphandlingarna är inte personaldimensioneringen, utan vårdproducenterna som inte följer avtal utan kringgår dem med ”spökvårdare”, personer som finns på arbetslistorna med inte i verkligheten, säger hon.

Karhunen tror att en dellösning på problemen inom vård och omsorg är att omfördela uppgifterna och anställa mer persoanl i stödfunktioner som städning och kosthåll.

– Rekrytera mera stödpersonal så att vårdarna skulle får tid att göra det som de förväntas göra, säger hon.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *