Bibliotek är viktiga för svenskspråkiga finländare. Foto: Kommuntorgets redaktion

Kulturutbudet är rikligt men kunde vara ännu större och roligare.

– Vi har i år bjudit med alla språköar i Finland: Hyvinge, Jyväskylä, Kervo, Kotka, Kouvola, Nurmijärvi, Salo, St:Karins, Tusby och Vichtis som alla antagit utmaningen. Vi hoppas att vi tillsammans kan få större synlighet för att fira det svenska språket. Vi vill genom kulturupplevelser ge en positiv bild av hur språket kan öppna dörrar för en ännu större gemenskap i Finland och i Norden säger projektledare Maria Larma på Folktinget som koordinerar hela veckan i ett pressmeddelande.

Läs mera: Språkambassadörerna – Svenska dagen – en dag för alla

Orterna som redan tidigare deltagit är Björneborg, Borgå, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Karleby, Kimitoön, Kyrkslätt, Lahtis, Lovisa, Raseborg, Sydösterbotten, Tammerfors, Tavastehus, Uleåborg, Vanda, Vasa-Korsholm samt Åbo. Allt som allt bjuder Svenska veckan allmänheten på mer än 200 program under en veckas tid.

Folktinget bjuder på teaterföreställningar och barnkonserter direkt till daghem och skolor så att alla barn får ta del av programmet. Vi tjuvstartar redan den 1 november med duon Sås & Kopp som uppträder i Karleby, Vasa, Korsholm och Kristinestad.

I tidningen Östnyland säger skådespelaren och ståuppkomikern André Wickström att Svenska dagen måndagen 6.11 borde vara ”en stor show med humor och sketcher”.

– Det är som julafton. En folkfest, happening, som borde firas mycket mera och större.

Läs också (Östnyland 2.11): Svenska dagen uppfattas som viktig: ”Jag försöker sjunga modersmålets sång”