– Aftonskolor är inte i lag reglerade möten utan bara diskussionsmöten, så det finns ingen lagparagraf som säger att det som sägs där är offentligt, säger Kommunförbundets jurist Ida Sulin till Åbo Underrättelser.

Frågan aktualiserades efter en aftonskola för förtroendevalda och tjänstemän i Kimitoön.   Enligt ÅU vet man att  vårdbolagen Esperi och Attendo kom med någon form av anbud på att ta över hela eller delar av äldreomsorgen, men exakt vad som erbjöds har ingen fått veta utöver de förtroendevalda och tjänstemän som var på plats. Det handlar om affärshemligheter, är enda svaret som hittills har getts, skriver ÅU.

Enligt Kommunförbundets jurist Ida Sulin är det som behandlas under en aftonskola inte offentligt.

– Aftonskolor är inte i lag reglerade möten utan bara diskussionsmöten, så det finns ingen lagparagraf som säger att det som sägs där är offentligt, säger Sulin till ÅU.

– Men om kommunen har tagit emot anbud i skriftlig form så är det en annan sak. Då ska de diarieföras, alltså stämplas som mottagna, och då ska kommunen bestämma om de är sekretessbelagda eller offentliga. Sekretessen kan ligga kvar så länge det kunde skada endera parten om uppgifterna kommer ut. I sådana här fall är det frågan om så mycket pengar att inte bara de privata aktörernas utan också kommunens förhandlingsposition kan skadas ifall uppgifterna kommer ut, säger Sulin till ÅU.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *