Nationell sorg. Enligt myndigheterna ökade anmälningarna om våld i skolorna runtom i landet genast efter händelserna i Vanda. Foto: Tommy Pohjola

Polisen har en uppfattning om varför en 12-åring sköt klasskamraterna. Mobbning ska ha varit en orsak.

Polisen (på finska): Viertolan eilisen kouluampumisen tutkinnassa on edistytty

Hela Finland sorgflaggade på onsdagen på grund av tisdagens händelser i Vandaskolan.

Alla inblandade i skjutningen är sjätteklassare. Ett av offren avled på platsen, två av offren fördes till sjukhus för vård. Skadorna på båda offren som fördes till sjukhus är mycket allvarliga.

– Eftersom vi talar om brott mot liv kommer vi att lyfta på varje sten för att få klarhet i det skedda. Vi utreder minutiöst alla faktorer som kan ha drivit den misstänkte till att göra något så oåterkalleligt, svarar kriminalkommissarie Marko Särkkä vid Polisinrättningen i Östra Nyland på HBL:s fråga om det finns andra motiv än mobbning.

Innan den unga skytten greps i Brobacka i Helsingfors lär han ska ha hotat utomstående med handeldvapnet, som han kommit åt hos en nära anhörig. Polisen utreder samtliga brott, misstankar om brott och hot.

Kuntalehti: Hyvinkääläinen rehtori ei yllättynyt Vantaan kouluampumisesta: ”Vuoden aikana olemme tehneet lastensuojeluilmoituksia enemmän kuin koko urani aikana”

Röda Korset: Att hjälpa barn eller unga i krissituationer