De vidrigaste nyheterna kommer från Kiev. De gör det svårt att jobba. Antagligen är det likadant på många arbetsplatser i dag. Twitterflödet uppdateras ständigt, radion skruvas upp högre. Är det ens verklighet?

Tyvärr jo.

I Finland har borgmästaren i Åbo reagerat. Minna Arve vill stänga det ryska konsulatet i staden. Har på känn att tongångarna snart blir likadana i Mariehamn.

– Jag ser inte längre skäl till att ryska staten ska ha representation i Åbo. Konsulatet har inte längre så mycket att göra här eftersom det finns så få ryska turister i Finland numera. Situationen har förändrats, säger Arve i en intervju till HBL:s Maria Gestrin-Hagner.

Läs artikeln här: Borgmästare Minna Arve vill stänga Rysslands konsulat i Åbo

I Danmark låg ön Bornholm i morse helt utan el. Sabotage eller sådant som händer, bara? Tajmingen är i alla fall intressant.

Intressant är också att så många finländska kommuner saknar en beredskapsplan för elavbrott. På många håll ska det nu sparas till exempel på utebelysning och värmet i simhallar men riktig akut kris – då vetefan vad som händer och vem som gör vad.

Var och en kan planera själv.

Finns det mat, varma kläder, var är ficklamporna, extra wc-papperet och behöver förrådet med djurfoder uppdateras?

Tänk igenom det otänkbara.

Tänk längre än buss- eller spårvagnshållplatsen.