I mitt första blogginlägg här på Brysselbloggen skrev jag om vikten av att konstant lära sig nytt och inte bli alltför bekväm med hur saker och ting har fungerat innan. Jag har också i flera blogginlägg påpekat vikten av att vi alla EU-medborgare känner oss delaktiga i beslutsfattandet och förstår att vi verkligen är en del av ett föränderligt EU.

Som jag försökt föra fram i mina blogginlägg, finns det många organ som vi kan påverka och som påverkar vår framtid. Det är oerhört viktigt att vi med öppna ögon ser chanserna som EU kan erbjuda. Samtidigt är det också viktigt att vara öppen för förbättringsförslag och att påverka så att de byråkratiska besluten i Bryssel inte försvinner allt längre från den vanliga människan – dig och mig.

Nu då jag skriver mitt sista blogginlägg som praktikant på Kommunförbundets Brysselkontor, vill jag återkomma till dessa teman. Det går inte att understryka tillräckligt hur centralt det är för ett fungerande EU att medborgarna i alla hörn av vår union förstår sitt värde och inflytande och jobbar för att göra samarbetet bättre.

Det finns flera som jobbar med EU-frågor i Bryssel, som ogillar (eller åtminstone säger att de ogillar) nästan allt med EU. Att de ändå är här och diskuterar med andra öppet om hur de vill att samarbetet ska förbättras är oerhört viktigt. Forumet som EU ger för utvecklandet av Europa är något vi alla måste förstå, såväl de som vill bygga tunnlar som de som vill bygga murar – ja t.o.m. de som bara vill sova igenom förändringarna och önskar att ingen hela tiden försökte väcka dem. EU är just sådant som vi alla EU-medborgare vill att det ska vara och att helt låta bli att samarbeta är inget ens de största EU-kritikerna vill.

Kritiskt tänkande är också viktigt och det byråkratiska maskineriet i denna stad kan tidvis kännas minst sagt häpnadsväckande. Det finaste med medlemskapet i exklusiva EU-klubben är ändå att även då man sitter fast i det djupaste byråkratiträsket eller känner att all nationell stolthet och tradition är förbjuden eller tvärtom att vi inte rör oss någon vart utan stampar på stället, är det ändå alltid någon som håller med oss och jobbar för att få vår röst bättre hörd. Det ända vi behöver göra är att inse det och sedan samarbeta.

Kritiskt granskande av EU-politik men också en framåtblickande och positiv attityd över vad vi kan åstadkomma tillsammans, är vad jag kommer att föra med mig till mitt nya jobb som forskningskoordinator på European Liberal Forum. Jag ser fram emot att fortsätta lära mig nytt, precis som jag har haft möjligheten att göra från första dagen här på Kommunförbundets kontor.

Jag vill rikta ett speciellt stort tack för allt jag fått erfara och lära mig till Ulla Karvo och Barbro Käld på Kommunförbundets Brysselkontor. Det har varit ett nöje att jobba med er dagligen. Dessutom vill jag tacka Svenska Kulturfonden, som gjort det möjligt för mig att få denna erfarenhet.

Våren förvandlas så småningom till sommar och EU-kvarteren blir tillfälligt tystare i Bryssel men medborgarnas inverkan på EU stannar inte upp.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *