Denna vecka samlas cirka 6000 personer till Bryssel på Open Days, dvs. den europeiska veckan för regioner och städer. Veckan är Regionkommitténs och kommissionens gemensamma storsatsning, och med namnet Open Days vill de lokala och regionala representanterna i Bryssel öppna sina dörrar för besökare. Kvarteren kring Regionkommitténs huvudbyggnad och centrala Bryssel har alltså kryllat av seminariedeltagare från Europas alla hörn.

kö2Bild: flickr/Regionkommittén

Under fyra dagars tid deltar bl.a. tjänstemän och journalister på seminarier och workshops där utbyte av kunskap står i centrum. Också medlemsstaternas och regionernas egna representationer deltar aktivt i att ordna evenemang. Programmet, med ungefär 100 olika seminarier som involverar 600 talare, är alltså ungefär lika brokigt som ett lapptäcke.

De tematiska prioriteterna varierar från år till år, och denna gång går Open Days under rubriken Europe’s regions and cities: partners for investment and growth. I det stora hela pejlar temat regionernas roll i att skapa tillväxt, medan själva seminarierna tar fasta på temat ur en rad olika synvinklar. Dessa handlar om allt från vilka möjligheter demografiska förändringar kan hämta med sig till entreprenörskap, den digitala revolutionen och integration över nationsgränserna – för att nämna några.

Open Days är årets höjdpunkt för europeiska kommuner och regioner då det kommer till synlighet, speciellt här i Bryssel. Det har varit uppfriskande att under veckan se hur infallsvinklarna för samma tema kan vara så olika regioner emellan, t.ex. då jag deltog i ett seminarium om hur e-tjänster utvecklats i några av medlemsländerna. För att summera veckan kunde man nästan säga att den visar upp ett sorts mini-Europa i dag – ett ypperligt tillfälle för kommuner och regioner att lyfta upp de teman som för tillfället är viktiga för var och en av dem.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *