2016-03-bryssel-tousensemble
Bryssel vaknade i dag med vackert solsken som påminner om våren och den kommande påsken, då de flesta här har semester. Men knappt hade man fått i sig sitt morgonkaffe då dagen plötsligt fick en totalt annan mening, när media började fyllas med nyheter om explosioner på flygplatsen.

Första rapporterna visade bilder från incheckningshallen, som vi genast känner igen. Precis där har vi stått tiotals gånger och checkat in oss, Linda senast enbart några dagar sedan. Strax därefter nås vi av nyheten om en explosion på tunnelbanestationen Maalbeek. Stationen ligger knappt en kilometer från Kommunförbundets Brysselkontor. Henrik åker förbi stationen varje dag på vägen till jobbet, och har just åkt förbi Maalbeek cirka 30 minuter före explosionen.

Sociala medier fylls med meddelanden från oroliga vänner, släktingar och kollegor som vill veta om vi är okej. Det är vi, men samtidigt är vi oroliga för våra bekanta i Bryssel. Flygplatsen och tunnelbanestationen Maalbeek är platser som en stor del av Bryssels 3000 finländare besöker dagligen.

Nästa tanke är dagordningen och en titt på kalendern, men allt för i dag är naturligtvis avbokat. Som tur har vi inga kolleger från Kommunförbundet på väg till Bryssel. Nästa besökare kommer om två veckor – tills det vet vi mycket mera om situationen.

Första känslorna påminner oss om Parisattacken i fjol, som orsakade en total nedstängning av Bryssel som säkerhetsåtgärd. Vi båda råkade vara i Paris under terrorattacken i november och det känns fullkomligt absurt att enbart fyra månader senare vara mitt i liknande, fruktansvärda händelser igen.

Just nu är Bryssel i fullt kaos. Återigen är staden nedstängd – flygfältet, kollektivtrafiken och tunnlar. Möten och evenemang är avbokade, utifrån hörs både sirener och helikoptrar. Vi känner oss rätt uppskakade, men trots allt rätt trygga.

Vardagliga livet i Bryssel kommer att fortsätta om ett tag, precis som sig bör. Livet och vardagen får inte på lång sikt begränsas av dylika dåd, men attacken lämnar ytterligare ett sår i både Bryssel och det öppna, fredliga, europeiska samhället.

Henrik Rainio & Linda Ekholm, Brysselkontoret  

– – Läs också: Bomber i Europas hjärta – –

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *