Jävlar anamma, tänker jag när jag läser Alf Rehns metafor om Finland, just så där är det!

Alf Rehn har på Mästare 2015, årets stora händelse inom yrkesutbildningen, liknat Finland vid ett lejon om vintern. Ett lejon på vintern använder så lite  energi som möjligt. Kort sagt vi har slutat jaga. Lejonet lägger sig ner och dör. Finlands största fel är att vi är så fruktansvärt rädda, säger Alf, vi vill ha säkerhet. Vi analyserar och vill ha kontroll.

Just denna regniga dag talar han direkt till mitt hjärta. Jag har just tänkt tanken att vi sparar oss till döds, och glömmer visionerna. Vi bara talar om att spara, sade några kolleger på en mottagning jag deltog i häromdagen. Så får det inte vara. Vi ska ju utarbeta världens bästa läroplaner för att våra barn ska kunna hitta sina egna möjligheter, som Alf skriver.

Resultat görs sist och slutligen inte med pengar. Först måste vi ha idéerna. Vi måste agera fastän vi inte känner till det kommande regeringsprogrammet. Och när pengarna minskar blir det viktigare än någonsin att hitta nya lösningar, som ersätter gamla. Och då behöver vi modiga beslut. Är ni redo?

Läs mer om Alf Rehns metafor

IMG_1134
De tama längtar, de vilda flyger. 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *