Det handlar om unga män, men ibland också unga kvinnor, som luras att bli krigare för Isis. Ingen föds till extremist, men lär dig att känna igen tecknen i god tid, säger Mona Sahlin. Det gäller främst lärare, ungdomsledare och social- och hälsovårdspersonal. Det är viktigt att hitta dem i tid och visa på vägen ut. Det gör man via dialog och genom att stöda positiv förändring.

Mycket av diskussionen fokuseras på Isis, som står för förkortningen Islamska staten och är en välorganiserad och skicklig organisation, som rekryterar aktivt också hos oss i Norden. I juni 2014 utropade Isis ett världsomfattande kalifat med auktoritet över alla muslimer. Organisationen är känd för attacker på civila, extrema tolkningar av sharialagar och systematiskt torterande och dödande.

Mindre fokusering görs däremot på nationell höger- och vänsterextremism, fast den är lika farlig och får ett växande understöd.

Att resa till krigförande länder och kriga är i och för sig inget nytt fenomen, det har man gjort i alla tider. Nu har man emellertid insett att skadorna som det för med sig är ofattbart stora. Världen är global och vårt samhälle kan inte isoleras. På samma sätt som miljögifter sprider sig över gränserna sprider sig skador som orsakas av extremism.

I Finland vaknade man upp först 2012 då det första nationella programmet skapades för att få med lärare, social- och hälsovårdspersonal, polisen m.fl. i ett förebyggande handlingsprogram. Bra så, i de andra nordiska länderna har frågan länge varit högre upp på agendan.

En skillnad mellan Finland och Sverige som kommer fram lite mellan raderna under dagens seminarium på Hanaholmen är frågan om man litar på myndigheterna. I Finland gör man det, säger både Inrikesministeriets ansvariga tjänsteman och överkommissarien vid Helsingfors polis. Nej, man litar inte på myndigheterna, säger Mona Sahlin, samordnare i Sverige. – Inte kan det väl vara så att man inte vågat titta sanningen i vitögat i Finland eller hur kan man vara så säker?

Här hittar du mera information om hur man arbetar i Sverige:

http://samtalskompassen.samordnarenmotextremism.se/oversikt/definition/

Här hittar du mera om arbetet i Finland. Hannele Häkkinen från Kommunförbundet sitter med i arbetsgruppen, kontakta henne om du är intresserad.

http://www.intermin.fi/inresakerhet/program/forebyggande_av_valdsam_extremism

IMG_0897

Jag deltar på ett seminarium om våldsbejakande extremism på Hanaholmen. Sveriges har en nationell samordnare, Mona Sahlin. Hon varnar för att det bland oss finns både våldsbejakande högerextremism, våldsbejakande islamism och våldsbejakande vänsterextremism.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *