Konflikten mellan bolaget Arkea och fackförbundet JHL får konsekvenser i Åbo.

Bolaget Arkea, som förser daghem, skolor, yrkesskolor och gymnasier i Åbo med mat, och fackförbundet JHL har inte lyckats lösa den konflikt som uppstått i och med att Arkea vill ha ett nytt kollektivavtal för de anställda.

Enligt JHL skulle kollektivavtalet sänka de anställdas löner med upp till 30 procent. Fackförbundets medlemmar har därför gått i strejk.

Strejken pågår fram till fredag, och innebär bland annat att daghem och skolor måste lösa matserveringen på annat sätt. JHL uppmanar barn och elever att ta med matsäck men daghem och skolor har lovat att det blir någon form av skollunch, även om extra tilltugg rekommenderas.

Strejken får också den konsekvensen att Åbo stad inte kan flagga idag, Svenska dagen till äran, meddelar staden på Twitter:

Helt flagglös är trots allt inte Åbos stadsbild. Bland annat Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff skriver på Facebook att han inledde Svenska dagen med att hissa flaggan själv: ”Pga JHL:s strejk fick jag börja dagen med att hissa finska flaggan, men det gör jag så gärna. Glad Svenska Dagen till er alla!”