En boende på hemmet avled och en skadades. En tredje boende misstänks.

Sydvästra Finlands polisinrättning utreder två våldsdåd som inträffat på Åbo stads äldreboende Tranbackahemmet 2 sent på tisdag kväll.

Det ena offret har avlidit, uppger polisen, och en person fick skador som krävde sjukvård. Bägge offren bodde på Tranbackahemmet 2. Också den misstänkta förövaren bodde där, men har förts bort av polisen.

Vid tiden för dådet fanns två anställda på plats. Det är i enlighet med den lagstadgade personaldimensioneringen, meddelar staden.

Misstankarna gäller i det här skedet dråp och grov misshandel. Brottsrubriceringen kan ändra under förundersökningens gång, skriver polisen i ett pressmeddelande.

I det här skedet informerar polisen inte mera om våldsdådet.

Åbo stads direktör för välfärdssektorn Riitta Liuksa säger i ett pressmeddelande att man är upprörd över händelsen. Enligt Liuksa har man en rätt klar uppfattning om händelseförloppet.

Krishjälp ordnas för anställda på enheten och för de boende och deras anhöriga. Staden började ta kontakt med anhöriga då den fått lov av polisen att göra så, säger Liuksa.

Borgmästare Minna Arve har framfört sina kondoleanser till offrets anhöriga, till den skadade och hens anhöriga. I pressmeddelandet lovar Arve att staden kommer göra allt för att reda ut hur våldsdådet kunde inträffa.

Kanslichef Tuomas Heikkinen säger att staden bland annat reder ut om verksamheten på boendet varit enligt de regler som gäller. Enligt den information som nu finns har man på boendet agerat korrekt, säger Heikkinen.

På Tranbackahemmet 2 finns 29 boende. De flesta på boendet är minnessjuka äldre personer. Verksamheten på Tranbackahemmet 2 fortsätter som normalt medan förundersökningen pågår.

Tillägg kl 14.30 8.9: Åbo stads kommentarer.