Oppositionen: Kommunerna bör få producera social- och hälsovårdstjänster

Foto: Kari Långsjö/Kuntalehti.
Foto: Kari Långsjö/Kuntalehti.
13.9.2017

Opppositionens budskap var klart under partiledardebatten som inledde Kommunmarknaden 2017: Kommunerna bör också i framtiden ha rätt att producera social- och hälsovårdstjänster.

Kommunförbundet har starkt tagit ställning för att kommunerna också i framtiden ska kunna producera social- och hälsovårdstjänster. Under partiledardebatten var SDP.s ordförande Antti Rinne först ut med att stöda förslaget och så gott som alla representanter för oppositionspartierna gav medhåll.

– Det är bakvänt om den aktör som hittills framgångsrikt har producerat tjänsterna inte längre får vara med, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

De Grönas ordförande Touko Aalto, Sannfinländarnas 1:a vice ordförande Laura Huhtasaari och Kristdemokraternas 1:a vice ordförande Tiina Tuomela var inne på samma linje.

Finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet konstaterade i debatten att utgångspunkten för hela reformen varit att få ”bredare axlar” för att producera social- och hälsovårdstjänster.

– Organiseringen av social- och hälsovården har tagit mycket tid och energi av kommunerna som de hade kunnat sätta på andra uppgifter, som t.ex. att arbeta för livskraft, sade Orpo.

Enligt Anna-Maja Henriksson är pratet om bredare axlar inte trovärdigt med tanke på hur smalt landskapens självstyre ser ut att bli.

Se partiledardebatten i sin helhet på Kunta.tv

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här