Den första boendefestivalen i Finland ordnas i Raseborg i sommar. Syftet är att visa upp lediga hus och lokaler. Arrangörerna betonar fördelen med att bo i en mindre stad.

Kommuntorget träffar arrangörerna för Raseborgs Boendefestival en vacker vårdag i Billnäs. Nina Sointu, Susanna Kankare, Peter Nynäs och Mats Grönblom berättar att boendefestivalen är den första i sitt slag i Finland.

– Förutom att visa upp bostäder och hus vill vi också låta besökarna se var skolor, daghem och till exempel olika badplatser finns. Vi vill inte bara visa upp var man kan bo utan också själva livsstilen i staden, säger Nina Sointu. 

Festivalen äger rum 10–12 juni. Mässcentrumet är vid bruksområdet Billnäs, men festivalen genomförs i hela Raseborg.

– Vi är i kontakt med byaföreningarna runt om i Raseborg för att evenemanget ska synas i hela staden, säger Susanna Kankare.

Vi kände inte till Raseborg innan vi flyttade hit men vi förälskade oss i staden och beslöt oss för att stanna här.

För att nå potentiellt intresserade satsar arrangörerna på marknadsföring i form av skyltar på bland annat bussar och spårvagnar i Helsingfors. Evenemanget marknadsförs också i dagstidningar.

Målet är att locka nya invånare till staden. Tanken med festivalen är inte att skapa ett bostadsområde utan i stället visa upp lediga hus och lokaler för intresserade – man kan kalla det för återbruk. 

Enligt Mats Grönblom har inflyttningen till Raseborg varit positiv de senaste åren. Han säger att det finns flera fördelar med att bo i staden. 

– Boende- och levnadskostnaderna är lägre här än i huvudstadsregionen och i Åbo. Dessutom är naturen nära. 

Korta avstånd till större städer

Av arrangörerna är endast Mats Grönblom född i Raseborg. De övriga har flyttat till orten i vuxen ålder. Peter Nynäs flyttade från Vasa till Karis år 1995. Nynäs lyfter fram det relativt korta avståndet till både Åbo och Helsingfors.

– Från Raseborg är det lätt att till exempel arbetspendla till dessa städer. I dag är det också vanligt att distansarbeta, vilket gör att man kan bo längre bort från arbetsplatsen, säger Nynäs. 

Bland de övriga arrangörerna är Susanne Kankare uppvuxen i Salo men bor numera i Pojo. Nina Sointu är från Parkano i Birkaland. Hon har bott på flera håll i världen, bland annat i Kina, innan hon tillsammans med sin familj slog sig ner i Pojo. 

– Vi kände inte till Raseborg innan vi flyttade hit men vi förälskade oss i staden och beslöt oss för att stanna här, säger Sointu. 

Fiskarsbon Hanna Räisänen öppnar upp sitt hem under festivalen. Foto: John Illman.

“Vackert i Raseborg”

Fiskarsbon Hanna Räisänen har valt att visa upp sitt hem under sommarens festival, som hon tycker att är ett intressant koncept.

– Det finns många fina platser i Raseborg. Man behöver inte bo i en tätort och man klarar sig bra på en liten budget, säger hon. 

Räisänen är född och uppvuxen i Billnäs och har i vuxen ålder bott på flera ställen i Pojo. Hon trivs bra på landsbygden och uppmanar andra att bosätta sig på den. 

– Jag tycker att det verkar som om allt fler flyttar från de stora städerna till landsbygden. Raseborg har många byskolor och staden är företagarvänlig, vilket är viktigt för mig. 

På landsbygden är ändå kollektivtrafiken sämre än i större städer. Trots det anser Räisänen att också personer som inte har tillgång till en egen bil ändå har rätt så goda möjligheter att bo i Raseborg. 

– Om man bor i Ekenäs eller Karis behöver man nödvändigtvis inte äga en bil. I kommunen finns bra buss- och tågförbindelser till både Åbo och Helsingfors. 

Fakta: Raseborgs Boendefestival

  • Festivalen lyfter fram återbruksboende. Lediga hus och hem visas upp. 
  • Äger rum 10–12 juni.
  • Ordnas i hela Raseborg, mässcentret är i Billnäs nordväst om Karis.

Läs också: Petra Theman: Raseborgs mångfald är en styrka som man inte ska peta i

Det här är en artikel från Kommuntorget 2/2022. Vill du prenumerera på Kommuntorget? Gör din beställning HÄR.