Nyhetsåret 2020 präglades av coronavirusutbrottet, men vår topp tio-lista över årets mest lästa artiklar visar att också andra teman lockade.

  1. Kokkola blev ”Kuk-kula”, och en hit på sociala medier. Årets bästa kommunala misstag gjordes i Karleby och uppskattades också av Kommuntorgets läsare. ”Kuk-kula” har nu stadigt förankrat sig i Karlebys PR-arsenal, på väskor och t-skjortor, och är ett bevis på att det oförutsedda ibland är det mest framgångsrika.
  2. Anneli Pahta: Motivationen och arbetsglädjen försvann och med den möjligheten att göra mitt jobb. Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta sa upp sig i oktober, efter att dussinet fullmäktigeledamöter lämnat in en motion om att förtroendet för Pahta ska utredas. Kimitoön väljer ny kommundirektör i februari.
  3. Stor eller liten bokstav? En del artiklar på kommuntorget.fi har en lång svans. Det vill säga att de läses också långt efter att de publicerats. Rune Skogbergs språkkolumn – från 2012! – hör till en av dessa. Att den fortfarande är välläst säger något om dess pedagogiska styrka, och att det här med begynnelsebokstäver är knepigt.
  4. Chefläkare på Åland: Tokigt att tänka att coronaviruset inte kommer hit. Olli-Pekka Lehtonen, chefläkare på Ålands hälso- och sjukvård i Mariehamn, visade sig få rätt, då han i mars sa att det var en tidsfråga innan pandemin skulle nå fredens öar. Intervjun med Lehtonen var den mest lästa bland våra corona-artiklar.
  5. Siv Sandberg: Coronakrisen blottlägger skillnaderna mellan de nordiska ländernas förvaltning. Forskaren Sandbergs essä om de nordiska ländernas sätt att hantera coronakrisen var också mycket läst under 2020. Bevisligen finns det en vilja att förstå vad som ligger bakom de, ibland, väldigt olika strategierna.
  6. Finlandssvenskarna blir inte fler. Igen en artikel med lång svans. Publicerad i januari 2019 fortsatte redogörelsen för den demografiska utveckling i Svenskfinland att intressera ett år senare. Finlandssvenskarnas antal och andel av befolkningen är förstås en ödesfråga och intresset för den lär inte falna, snarare tvärtom.
  7. Kårkullas styrelseordförande: Styrelsemedlemmar som vill fälla Ulfstedt beter sig oansvarigt. Det var inte bara i Kimitoöns kommun som det stormade i höst. Kårkulla samkommun präglas fortfarande av en förtroendekonflikt mellan en del styrelsemedlemmar och samkommunens direktör.
  8. Karin Ihalainen: Sluta förnedra skolgångsbiträden! Kommuntorgets bloggar är många och vällästa, och den som lästes mest under året var Karin Ihalainens text om skolgångsbiträdet Ellen. Ihalainen är rektor för Svenska skolan i Lahtis. ”Skolgångsbiträdena är en oerhört viktig resurs i den finska grundskolan.”, skriver hon.
  9. Klarhet om munskydd behövs: ”Undermåliga munskydd kan få katastrofala följder”. Under våren var det ibland svårt att få klarhet i de otaliga anvisningarna, rekommendationerna och restriktionerna. Behovet av munskydd var stort, och privata företag sågs som en resurs. Men vilka företag klarade av att tillverka rätt sorts skydd?
  10. Tidningsuppgifter: Centerpolitiker i Kristinestad misstänks för grovt narkotika brott. Topp tio-listan avrundas med ett rättsfall från Österbotten. I slutet av maj rapporterade HSS Medias tidningar om en knarkhärva, där misstankarna också riktades mot en lokalpolitiker som representerar Centern.