Efter de senaste dagarnas politiska drama känns det ofattbart att Finlands regering inte påverkats just alls. Landskaps- och vårdreformen körs vidare och till vilket pris som helst.

När regeringen under ett drygt dygn såg ut att falla hann flera framtidscenarier målas upp. Sannfinländarna skulle åka ur regeringen, SFP och KD hade möjligheter att föra regeringsförhandlingar, vård- och landskapsreformen och valfriheten kunde kanske äntligen rivas upp och stöpas om.

Av allt detta tycks bli inget. Så fort det blev klart att den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ var redo att fortsätta regeringssamarbetet meddelade Sipilä att han inte ansöker om avsked för regeringen.

Samma ministrar fortsätter med samma regeringsprogram. Med nya regeringsparter hade Sipilä varit tvungen att förhandla fram ett mer eller mindre nytt regeringsprogram. Nu kan regeringen fortsätta sin “business as usual”. Tänk att så mycket kaos på sikt inte leder till större förändring.

För Centern och Samlingspartiet tycks det viktigaste vara att hålla ihop regeringsprogrammet och ro de pågående reformerna i hamn. Centern vill ha sina 18 landskap och Samlingspartiet sin valfrihetsmodell.

Båda är beroende av varandra, för vem vet vad nyval skulle leda till? Också om Samlingspartiet kunde gå ut som segrare i ett potentiellt nyval är det inte sagt att partiet skulle få ihop en regering som skulle godkänna valfrihetsmodellen som Samlingspartiet vill se den.

Är det möjligtvis så att det är därför som de tidigare sannfinländska ministrarna ser ut att få behålla sina portföljer trots att riksdagsgruppen Nytt alternativet är betydligt mindre än det sannfinländska partiet innan splittringen? Är det här Sipiläs och Orpos sätt att tacka Timo Soini  för att han “räddade regeringen”?

Många rykten går nu om att de senaste dagarnas politiska spel de facto var planerat och regisserat på förhand. Timo Soini utpekas som huvudarkitekten, men också den övriga regeringen torde ha varit medveten om vad som var på gång. Lännen media skrev redan 3.6 om regeringens planer och en möjlig utbrytargrupp om det visade sig att Halla-aho skulle bli vald till Sannfinländarnas nya ordförande.

Sipilä, Orpo och Soini verkar alltså hålla varandra om ryggen. Och kanske är det så här som man leder Finland som ett företag, vilket Sipilä sade att han ville göra då han blev statsminister.

Regeringens vård- och landskapsreform har med andra ord klarat sig ur regeringskrisen. Men ännnu finns det hopp för dem som hoppas på en time out för vård- och landskapsreformen. Grundlagsutskottet väntas komma med sitt utlåtande efter midsommar.

Rykten säger att det kan ha en betydligt större inverkan på hur reformerna går vidare än det att Halla-aho blev Sannfinländarnas nya ordförande.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *