För den som väntade sig att få veta vad som är viktigt för de olika partierna i kommunalvalet 2017 var Yles valdebatt med partiledarna på tisdagkvällen nog en förvirrande upplevelse.

Först debatterats valfriheten i vården ivrigt i över en halvtimme. Sedan fick SFP:s Anna-Maja Henriksson debattera mot Sannfinlänadarnas Timo Soini om svenskans ställning i Finland och efter det var det Sari Essayah (KD) och Ville Niinistös (Gröna) tur att diskutera kyrkans inställning till vigsel av homosexuella par.

Alla de här frågorna är naturligtvis viktiga, men de avgörs inte i de kommunfullmäktige som väljs i kommunalvalet den 9 april.

När valdebattens första timme började närma sig sitt slut verkade en stor del av tittarna också få nog. Under hashtagen #kuntavaalit och #kuntavaalit2017 var det många som på twitter förundrade sig över om valdebatten alls skulle handla om kommunala frågor.

Det var egentligen bara den sista halvtimmen av den 90 minuter långa sändningen som klart fokuserade på frågor som kommunfullmäktige beslutar om och då hann partiledarna avhandla mycket.

Under de sista 30 minuterna klämdes frågor om planläggning, utbildning, kollektivtrafik, fritidsverksamhet, skolmat, sysselsättning, livskraft och integration av invandrare in.

Tänk om dessa ämnen hade fått ta upp en hel timme i början av sändningen istället för regeringens och oppositionens armbrytning om valfrihetsmodellen?

Att vårdreformen och speciellt valfriheten får så mycket uppmärksamhet är inte överraskande. Det handlar trots allt om den största förvaltnings- och verksamhetsreformen i Finland någonsin, som dessutom körs framåt med en tidtabell som får oppositionen att se rött.

Det finns alltså ett behov att diskutera reformerna – också i en direktsänd partiledardebatt. Men frågan är om den inte kunde ordnas separat, istället för att stjäla showen under kommunalvalsdebatten.

Med reformen förändras kommunens roll radikalt. I nästa kommunalvalsdebatt kunde partiledarna kanske berätta hur de ser på kommunernas roll i framtiden. För som Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom konstaterat redan tidigare:  A och O för ett högt valdeltagande är att kommuninvånarna förstår vilka beslut som fattas i kommunfullmäktige. Då är det också viktigt att valdebatterna före valet handlar om just det och inte om allt möjligt annat.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *