I bakvattnen av flyktingfloden simmar mänskliga hajar. Det finns pengar att förtjäna på flyktingarna. Trafficing, många unga flickor och pojkar reser ensamma. De är den kvarvarande familjens hopp om en framtid, en liten inkomst från den som skickats ut i världen. En slant för att hålla nöden borta. Men vad händer? Dessa ungdomar blir kanske sexslavar någonstans?

Det finns värvare för olika arbetstillfällen. Människor lockas med anbud om fin bostad, ett bra arbete, en hög inkomst.

I verkligheten innebär det eventuellt ett delat källarrum med 14 andra personer, ett tolvtimmars arbete för tre euro i dygnet. Så var det med den höga inkomsten och möjligheten att sända hem pengar till familjen i Syrien – om den lever, eller Pakistan?

Och det grymmaste av allt, organdonationer! Där finns Big Money. I Bodrum har bland annat upphittats ett halvvuxet barnlik med alla vitala organ borta. Det är inte en urban story, rapporten dokumenterades frikostigt med bilder. Knappast är detta det enda fallet?

Så jag frågar mej var är etiken? Människovärdet? När trupper i Balkan vid Idomeni sköt med gummikulor och använde tårgas mot flyktingarna? Det var som om det inte handlade om människor mera. Som om trupperna sköt på djur? Eller icke existerande levande organismer? Facit blev 300 – 400 skadade av dem 30-40 barn.

Flyktingarna i Pireus klamrar sej fast, fartyg som kommer och går innebär hopp. Att kanske få följa med till en annan plats, en bättre plats Och många ångrar sig att de gav sej iväg på sin långa flykt från Syrien och andra länder. Det kanske hade varit bättre att dö med hemlandets jord under sina fötter?

På min lilla hemö Kos oroar sig ortsborna för den kommande turistsäsongen. Blir den som förra sommaren? Kommer turismen att minska på denna ö som i högsta grad är beroende av den inkomsten?

Går det att hindra flyktingströmmen? Javisst hjälper EU:s nya bestämmelser och avtalet med Turkiet till. Nu under vintern och våren 2016 har flyktingarna och de asylsökande varit få. Många välgörenhetsorganisationer packar ihop och förflyttar sin personal till Pireus och norra Grekland. Många hotell har tömts på flyktingar och rustar upp för en ny turistsäsong. Ön vaknar upp ur sin vintersömn.

Men flyktingarna kommer alltid att hitta nya vägar, undanskymda havsvikar på öarna. EU:s regelverk kan inte hindra detta.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *