Hela sote-reformen målades vackert upp med människan i centrum. Målen var nobla: alla skulle garanteras jämställd vård. Men när det kommer till kritan, verkar den politiska makten inom landskapen vara faktorn allt står och faller på.

Det vill säga landskapsplanering och dylikt som är extremt viktiga bland annat för de personer som var centrala i valfinansieringsskandalen år 2008, via bland annat föreningen Kehittyvien maakuntien Suomi. Dessa faktorer verkar de facto vara så viktiga att regeringen nu utan att blinka kan sättas på spel för dem.

Människan och patienten har i denna ekvation fått hitta sig i blott en biroll. Hyckleri samt smussel i kulisserna irriterar fortfarande lika mycket som år 2008. Och man kan ju inte undgå tanken att detta inte är fråga om en repris, utan fortsättning.

Ofta har man också hört i torgdiskussionerna hur det bara borde sitta sådant folk i riksdagen och regeringen som inte gör det för lönens skull. Att tjänsten borde vara ett förtroendeuppdrag med minimal ersättning. Vilket skulle resultera i att endast de som verkligt brinner för politiken skulle delta. För tillfället får vi en ganska bra inblick i hur sådant kunde tänkas se ut i större skala.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *