Trots att vi under de senaste åren har fått uppleva omvälvande saker i Europa, som exempelvis finanskrisen, försämrad säkerhet, illegal invandring och klimatförändring, så tror jag trots allt att vi har det bra. Detta innebär också att vi har ett ansvar att hjälpa dem som inte har det lika bra som vi. För som man sår, får man skörda, och vi vet aldrig vad som står bakom hörnet för Europa.

Sedan 1983 har man årligen uppmärksammat något viktigt tema genom att ordna Europaåret. Man har gjort detta för att ge dessa teman synlighet och framförallt för att förändra attityder. År 2015 firar vi Europaåret för utvecklingssamarbete.

EYD_motto_SV

Utvecklingssamarbete förknippas ofta med biståndshjälp, men egentligen omfattar det så mycket mera.  Visst är en del av utvecklingssamarbetet biståndshjälp, vilket också är mycket viktigt. Vi behöver bara se på händelserna i Nepal för några veckor sedan. Men en annan viktig del av utvecklingssamarbetet är också att utveckla, skapa nytt och förbättra det befintliga exempelvis genom utbyte av kunskap och expertis. Detta är någonting som vi alla kan göra, för vi alla är bra på någonting.

Speciellt de finländska kommunerna är experter i många avseenden, exempelvis i stadsplanering, beslutsfattande och i att främja medborgarnas deltagande i kommunens verksamhet. All denna kunskap och expertis är sådant som kommunerna kan, och bör dela med sig. Ett bra exempel på finländska kommunernas engagemang i utvecklingssamarbete är samarbetsprogrammet för kommunerna nord-syd, som Kommunförbundet varit med i. Nord- syd siktar på att genom utvecklingssamarbete förbättra kommunernas verksamhet globalt. Projekt påbörjades 2000 med 8 finländska- och sex afrikanska kommuner och under perioden 2011-2014 fanns det redan 13 stycken kommunpar.

Under Europaåret för utveklingssamarbete kommer det att ordnas olika evenemang i Europa, också i Finland, som man kan delta i. Den 23–24.5.2015 möts olika Kulturer från världen när man firar Världen i byn festivalen, som även uppmärksammar utvecklingssamarbete.

Dessutom kan det vara på sin plats att ta sig en tankeställare, vad man är bra på, och hur man kunde bidra till Europaåret 2015!

20150504_140741
Europaåret för utvecklingssamarbete syns framför Europaparlamentet i Bryssel.

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *