Medborgarforum rf -Kansalaisfoorumi ry (kort: MF-KF) letar som bäst efter ett slagord: en formulering som enkelt men tydligt beskriver vad det står för och vill.

Det bästa vi kommit på hittills är ”Jag är, alltså påverkar jag”. Men det är för långt och försiktigt.

I väntan på ett slagkraftigare uttryck några ord om hur själva MF-KF (alltså Medborgarforum rf -Kansalaisfoorumi ry som har Kristinestad som hemort) kom till.

Medborgarforum bildades av det lokala medborgarinstitutet för att göra det lättare för Kristinestadsborna att diskutera och förverkliga den lokala framtidsstrategin ”Så formar vi Framtiden i Kristinestad. En lokal strategi för 2010-2020”. Det skedde vid ett allmänt möte i januari 2011.

Medborgarforum skulle vara ett diskussionsforum öppet för alla, genomskinligt och utåtriktat, mobilt och flexibelt. Det skulle fånga upp och producerar idéer, tankar och förslag (medborgarinitiativ). Medborgarinstitutet sammankallade det med en allmän inbjudan. Från första början hölls Medborgarforum ihop av en ansvars- eller arbetsgrupp.
Medborgarforumet fungerar i enlighet med principen att energi och engagemang är lika med delaktighet och påverkan (dvs E + E = D + P). Efter att på olika håll i Kristinestad ordnat diskussioner om vad framtidsstrategin och Cittaslow-statusen betyder för de olika delarna av stan koncentrerade sig Medborgarforum på närdemokratin.

I samband med samhällsvetare, byaktivister, förtroendevalda, kommunala tjänstemän och andra intresserade stadsbor samlades Medborgarforum kring temat ”närdemokrati” och utvecklade en särskild Kristinestadsmodell för den.

I november 2014 inregistrerade sig Medborgarforum som tvåspråkig förening: Medborgarforum rf-Kansalaisfoorumi ry.

MF-KF utvecklar sin modell för närdemokrati med sikte på att den kan tas i bruk på olika håll i landet. Föreningen ordnar öppna diskussionstillfällen och strävar till samarbete med andra som jobbar för medborgerlig delaktighet och påverkan.

Det gäller att locka fram, och åstadkomma, engagemang i skötseln av våra gemensamma angelägenheter. Och förstås: att hitta det enkla och tydliga slagordet för allt detta.
Men det ska vi återkomma till.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *