Politik och demokrati 11.4.2017

Kuntalehti: Pengar och tid ska locka till pilotprojekt inom valfriheten

Foto: Ville Miettinen/Kuntalehti

Foto: Ville Miettinen/Kuntalehti

Reformministergruppen presenterar nya förslag gällande tidtabellen för valfriheten, skriver Kuntalehti. Som längst kunde de landskap som går med i regeringens pilotprojekt få tilläggstid till slutet av 2022 för att ta i bruk alla valfrihetstjänster.

Tilläggstiden beviljas dem som förbinder sig att delta i det pilotprojekt inom valfriheten som startar i början av nästa år.

Tidigare har regeringen sagt att valfrihetsmodellen kan tas i bruk stegvis så att de omfattande tjänsterna skulle tas i bruk senast i slutet av år 2021.

Enligt uppgifter till Kuntalehti är reformministrarnas nyaste linjedragning att de landskap som går med i pilotprojektet erbjuds pengar och mera tid för att ta i bruk de tjänster som ingår i den omfattande valfriheten.

Hur stor summan landskapen som är med i pilotprojektet ska dela på är ännu inte fastslaget, men det har varit tal om ca 60 miljoner euro, skriver Kuntalehti.

Tiden drar ut

Tidtabellen för lagpaketen har varit föremål för både diskussion och kritik. Landskapsdirektörerna förbereder sig för interimsstyrelsen som ska börja sitt arbete från och med juli. De tjänstemän som bereder lagpaketet tror ändå lagarna kan godkännas tidigast i början av september. Den tippningen gjorde också understatssekreterare Tuomas Pöysti då han träffade landskapsdirektörerna på tisdag.

Till Kuntalehti säger Nylands förändringsledare Markus Solvala att det blir bråttom för de landskap som vill vara med som piloter och att t.ex. Nyland inte kommer att hinna med.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här