Kommunerna lever i svåra tider. Sammanlagt 119 kommuner höjde skattesatsen för detta år, men trots höjningarna kommer skatteinkomstökningen bara att vara en tredjedel av ökningen i fjol. Att resultatet för år 2013 var ovanligt gott berodde på engångsposter i kommunalbeskattningen och kan inte tolkas som att krisen är förbi. Nedskärningarna 
i statsandelar innebär att kommunerna har mindre pengar för service än tidigare. Nya förpliktelser ökar kommunernas börda ytterligare.

I det här numret av Finlands kommuntidning (3/2014) skriver vi om Nykarleby stad, som i en trängd situation visade prov på nytänk och företagaranda. I höstas grundade staden ett eget lopptorg, vilket visade sig vara ett lyckat sätt att slå många flugor i en smäll och lösa fler av de problem som staden har tampats med. Nykarleby Outlet sysselsätter långtidsarbetslösa samtidigt som tomma lokaler har fått ny verksamhet i stället för att bara stå och förfalla. Som extra bonus får staden en möjlighet att tömma sina överfulla lager.

Det finns flera andra exempel på fördomsfrihet när det gäller att utveckla strukturerna och spara kostnader i kommunerna. I Grankulla ger övergången till öppen källkod ekonomiska fördelar då staden slipper betala dyra licenser för sin programvara. Åbo har i sin tur inlett samarbete med tio närliggande kommuner för att ordna idrottstjänster tillsammans. Syftet är att centralisera skötseln av idrottsanläggningarna till ett bolag som överskrider kommungränserna. Om det lyckas sparar kommunerna stora pengar samtidigt som priserna för att använda idrottsanläggningarna hålls på samma nivå i alla kommuner.

Östnyländska kommunen Pukkilas förslag att spela på lotto med kommunens pengar var måhända ett initiativ som ska tas med en nypa salt. Initiativet godkändes heller inte av kommunstyrelsen efter att Kommunförbundets jurister gett tummen ner. Men grundtanken var kanske inte helt fel – det är alltid värt att granska nya, originella lösningar.

I och med kommunförsöken, som inleds 
i vår, vill Finansministeriet pröva sådana lagändringar som lättar på förpliktelserna och gör det möjligt för kommunerna att utveckla sin service i en kundvänligare riktning. Nu får flera kommuner möjlighet att gnugga geniknölarna och visa vad de går för.

Jag skulle vilja uppmana kommunpolitikerna och tjänstemännen att vara innovativa, experimentera, slänga fram galna idéer. Våga tänka som en privatföretagare, kasta loss! Vad är det värsta som han kända? Att man misslyckas? Vad är det bästa som kan hända? Där är det bara fantasin som sätter gränser.
Precis som exemplet i Nykarleby visar, skapar frisk företagaranda i kommunen drivkraft på arbetsmarknaden – något att tänka på 
i dessa svåra tider.

ANNA HÖGSTRÖM
Redaktionschef, Finlands kommuntidning

Ledare i Fikt 3/2014

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *