Måndag kommunalpolitik, tisdag till fredag rikspolitik. Den finländska riksdagen kryllar av dubbelpolitiker, parlamentariker som också är förtroendevalda i sina hemkommuner.  Så många som åtta av tio sittande riksdagsledamöter är aktiva kommunalpolitiker.

– Det är en demokratisk rättighet att ställa upp i val. Man blir inte mindre lämpad att sköta kommunala uppdrag bara för att man råkar ha ett annat politiskt mandat, säger riksdagsledamoten Stefan Wallin (SFP) från Åbo.

– Det handlar om att det är lättare att göra god rikspolitik när man har en fot inne i den lokala politiken, säger riksdagsledamoten Mats Nylund (SFP).

– Det finns ingen skarp linje mellan den ena och den andra politiska verkligheten, säger riksdagsledamot Marit Feldt-Ranta (SDP) från Raseborg.

I det nyaste numret av Fikt tar vi pulsen på några av landets dubbelpolitiker och frågar oss om det är bra eller illa för en kommun att ha en ”egen” riksdagsledamot eller minister.

I Finland, Frankrike och Belgien är det vanligt att landets parlamentariker också är aktiva kommunalpolitiker, en dubbelroll som är förbjuden i till exempel Irland. I Tyskland är en knapp fjärdedel av parlamentarikerna lokalpolitiker, i Sverige något under hälften.

”Rikspolitiker i kommunalpolitiken och kommunalpolitiker i riksdagen fungerar som en kanal mellan politikens olika nivåer. Det är värdefullt, men inte utan konflikter”, konstaterar kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi.

Läs mera i det färska numret av Fikt som utkommer tisdagen den 17 mars.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *