Finlands största utlokalisering inom social- och hälsovården blir verklighet, skriver Kuntalehti. Kemi, Torneå, Keminmaa och Simo grundar tillsammans med Mehiläinen ett gemensamt bolag som ska ta hand om hälsovårdstjänsterna i kommunerna under de kommande 15 åren.

Bakgrunden till att kommunerna velat gå in för ett gemensamt bolag tillsammans med en privat aktör är att man på det här sättet velat säkra tillgången på social- och hälsovårdstjänster också efter att vårdreformen trätt i kraft.

De förtroendevalda i kommunerna har varit skeptiska till att specialsjukvården i framtiden ska centraliseras till Rovaniemi. Genom att grunda ett gemensamt bolag tillsammans med Mehiläinen hoppas kommunerna kunna trygga en fortsatt operationsverksamhet i Länsi-Pohja centralsjukhus som ligger i Kemi.

Från ministeriets sida har man försökt avstyra beslutet att utlokalisera vården, men nu har kommunerna röstat om saken. I Kemi föll rösterna 22-21 för en utlokalisering, i Torneå 25-18, i Simo 11-6 och i Keminmaa 24-7.

I Keminmaa beslöt fullmäktige också att sälja sina social- och hälsovårdsfastigheter för sex miljoner euro. Det är Mehiläinen, som i framtiden kommer att producera kommunens  hälsovårdstjänster, som köper hälsovårdscentralen.

Maija Jestilä (SDP), ordförande för stadsfullmäktige i Kemi är en av dem som röstade för att grunda ett samägt bolag.

 

– Inom vårt område har vi industri, tung trafik och en oljehamn. För oss är det viktigt att våra egna invånare och folk som rör sig här i arbetets tecken eller på resor kan känna sig trygga. Vi har blivit rädda att hälsovårdstjänsterna flyttas någon annanstans, säger Jestilä till Kuntalehti.

Jestilä poängterar att det handlar om ett samägtbolag där kommunerna och en privat aktör tillsammans kommer att producera hälsovårdstjänsterna.

– För mig är det viktigt att kommunerna är med i bolaget. Om det enbart skulle vara ett privat bolag skulle situationen vara helt annorlunda, säger Jestilä.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *