Social- och hälsovårdsreformen ska drivas igenom under nuvarande regeringsperiod. Det beskedet kom statsminister Alexander Stubb (Saml) med i går kväll. Arbetet med att försöka göra reformen grundlagsenlig har nu börjat i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

– Social- och hälsovårdsutsottet börjar undantagsvis sitt möte klockan 08.00. Paus mitt i dagen för andra utskott och plenum och så fortsätter vi kl 13.30. Avsikten är att skriva om ett antal paragrafer så att de fyller grundlagens krav, skriver utskottsmedlemmen Ulla-Maj Wideroos (SFP) på Kommuntorgets Facebooksida.

Riksdagens grundlagsutskott kom i går med beskedet att lagförslaget inte kan gå vidare som sådant eftersom det strider mot grundlagen på flera punkter. Efter det kallade Alexander Stubb till en överläggning med representanter från övriga riksdagspartier för att grunna på fortsättningen. Vid en presskonferens senare sade Stubb att man är överens om att inte skjuta på reformen till nästa regering.

Tiden är ändå knapp – bara tre veckor återstår – och den nya modellen måste likaså hinna en sväng via grundlagsutskottet innan riksdagen kan ta ställning.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *