Storkyro flyttar över från svenska Österbotten till landskapet Södra Österbotten. Det blev klart idag då regeringens ministerarbetsgrupp för reformer drog upp riktlinjerna för vilket landskap de kommuner som har föreslagit byte av landskapstillhörighet ska höra till från 2019.

Pieksämäki, Nyslott och Enonkoski kommer i den nya landskapsindelningen att höra till landskapet Södra Savolax. Jämsä och Kuhmoinen ska höra till landskapet Mellersta Finland. Heinävesi överförs till landskapet Norra Karelen och till Savolax-Karelens valkrets, Jorois till landskapet Norra Karelen och Savolax-Karelens valkrets, Iitti till landskapet Päijänne-Tavastland och Tavastlands valkrets och Storkyro till landskapet Södra Österbotten.

Ministerarbetsgruppen för reformer grundade sina riktlinjer på en helhetsbedömning. Kriterierna var att landskapets område ska vara enhetligt och funktionellt samt ha förutsättningar att ordna de tjänster som är på landskapets ansvar. Särskild vikt lades vid ordnandet av social- och hälsovården.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *