– Vi måste höja välfärdsyrkenas status så att fler unga  kan stoltsera över sitt yrkesval. Välfärdsjobben ska vara trygga, och ge möjligheter till kompetensutveckling och karriärmöjligheter.

Det säger Lena Micko på SKL:s hemsida. Micko har valts till ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting 2015-2019. Hon är SKL:s första kvinna på den posten.

Fakta

2015-03-sverige-landsgranser-liten

  • Lena Micko (S), född 1955
  • Bor i Linköping, gift, två vuxna barn och två bonusbarn
  • Ledamot i styrelsen och SKL:s arbetsutskott sedan 2007
  • Invald i Kommunförbundets styrelse 2003
  • Kommunstyrelsens ordförande i Linköping 2015 samt 2001-2006
  • Kommunpolitiska uppdrag i Linköping sedan 1977
  • Flera olika tjänster inom Linköpings kommun, bl.a. flyktingsamordnare och resultatenhetschef 1979-1999

Hon fokuserar på vikten av samarbete, att försvara det kommunala själstyret, att fortsätta utvecklingen av välfärdstjänsterna och vikten av att kommuner, landsting och regioner måste vara goda arbetsgivare.

– Jag älskar lokalpolitik. Jag älskar närheten till människorna och deras vardag. Jag älskar att göra skillnad på riktigt. Jag vet vad som prioriteras på det lokala planet, säger Micko.

Hon har varit kommunalpolitiker i Linköping i många år och tar med sig erfarenheter av att ha varit med och utvecklat välfärdstjänster som är framgångsrika idag.

– Jag tar också med mig vikten av ett gott samarbetsklimat. Genom samarbete finner vi allt som oftast de allra bästa lösningarna. Och jag vet vilka utmaningar vi står inför. Och jag vet vikten av att vara pragmatisk. Dessa erfarenheter är nödvändiga för att kunna leda SKL i en tid som präglas av samhällsförändringar och allt högre krav på våra välfärdstjänster.

Micko säger att staten inte är en garanti för en bättre välfärd.

– Kraven på likvärdighet blir, med rätta, allt starkare och det är lätt att se förstatligande som lösningen. Här har både skolan och vården som bekant varit på tapeteten den senaste tiden. Det är förenklade lösningar där staten utmålas som garanti för en bättre välfärd. Vi vet att det inte stämmer.

Rätten till heltidsjobb kallar Micko vår tids kanske allra viktigaste jämställdhetsfråga.

– Rätten till heltid ligger mig varmt om hjärtat. Det är kanske vår tids allra viktigaste jämställdhetsfråga. Att vi ska kunna erbjuda en heltidsanställning till alla som vill. Att klara av att arbeta heltid ett helt yrkesliv kräver också en hållbar arbetsmiljö. Det kommer jag att jobba hårt för!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *