Partiledaren Gudrun Schymans (Fi) retorik blev succé på Kommunmarknaden. – Om Finlands regering tror att landet är jämställt vittnar det om oceaner av okunskap, säger  Schyman.

Gudrun Schymans svar på hur vi ska uppnå jämställdhet är grunda ett feministiskt parti.

–  Strukturella problem måste åtgärdas med strukturella reformer, det vill säga politik. Ni  har gott om tid till kommunalvalet –  starta ett feministiskt parti! Då kommer ni få mycket mer säga till om, säger Schyman.

Hon påpekar att jämställdhetsfrågan alltför länge behandlats som ett särintresse som ”puttats över” till kvinnoförbunden.

–  För vi har ju inga mansförbund. Ni som arbetar i kommunerna –   kräv att kommunen gör en handlingsplan för jämställdhet. Ordna folkbildande möten med invånarna. Det finns knappast något viktigare just nu än att stärka respekten för mänskliga rättigheter. För det är det jämställdhet handlar om.

Anna Jungner-Nordgren, ordförande för Svenska Kvinnoförbundet, håller med om att man måste jobba aktivt för  jämställdhet, men påpekar att Sfp redan gör det. Hon lyfter också fram det arbete Nytkis, en takorganisation för de flesta finländska kvinnoorganisationer, gör.

–  Alla kvinnor tycker inte lika bara för att de är kvinnor. Vi har en maktkonflikt och det är strukturerna vi måste åt. Och det sker via politiken, kontrade Schyman.

Om du missade seminariet kan du titta på inspelningen på Bambuser.

Längre intervju: Schyman: Finland behöver feministiskt parti till kommunalvalet

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *