Mertsu Merivirta, fullmäktigeledamot och viceordförande för Sannfinländarna i Kotka har kommenterat Facebook-kortet han publicerat i onsdags som väckt mycket uppståndelse.

Merivirta publicerade  i onsdags en bild med ett maskingevär och texten ”Snart bor det glada invandrare granne också med dig. Hälsa dem genom att visa respekt för de traditionella finländska traditionerna.”

Merivirta tog bort sin uppdatering efter att en offentlig diskussion om den uppstod. Bilden publicerades också av KORVA, en grupp i Kotka som motsätter sig rasism. På deras Facebooksida finns bilden fortfarande kvar.

I dag, torsdag morgon publicerade Merivirta en ursäkt på Facebook, där han konstaterade att det varit fråga om humor.

– Folk upplever humor så olika…jag har inte skapat bilderna ifråga…de finns på nätet, kommenterar Merivirta.

Merivirta säger att han anser det beklagligt att man tagit kål på  humorn som funnits i den finländska kulturen.

– På skämt eller inte, man bör aldrig godkänna den här typen av agerande. Vi är inte bara kritiska, det är kriminellt, kommenterar KORVA.

– Att godkänna det här normaliserar en våldsam attityd och dessvärre har vi redan konkret sett en normalisering av det i Finland.

Professor Matti Tolvanen som i onsdags intervjuades av MTV anser att bilden uppfyller kriterierna för brott. Det kan vara frågan om hets mot folkgrupp.

Enligt Kymen Sanoma har polisinrättningen i Sydöstra Finland påbörjat en förundersökning om meddelandet som Merivirta publicerade.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *