London är Europas mest blandade stad. Stockholm kommer på andra plats och det är Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt oerhört stolt över.

– Det faktum att människorna i Stockholm har olika bakgrund skapar en dynamik som inte går att stoppa. Det är så här moderna städer ska se ut.

Reinfeldt var torsdagens huvudtalare på årets Ekonomi- och finansieringsforum. Ett av hans teman var invandringen. I fjol tog Sverige emot 160 000 asylsökande, Finland 32 000.

– Det finns de som säger att våra samhällen kollapsar på grund av flyktingmängden. Kollapsar? Att så många vill komma till våra länder är en utmaning, men någon kollaps är det definitivt inte fråga om, underströk Reinfeldt som började med att ”varna publiken” med att han är för invandring, öppenhet och tolerans.

– Samhällen där alla tror på samma sak, gör samma sak, tänker samma sak är urtrista, sade Reinfeldt och påpekade att det är de blandade samhällena som driver utveckling och föder innovation.

New York, London och Stockholm är Reinfeldts exempel på starka samhällen med stor dragningskraft.

– I öppna, blandade samhällen där människor är nyfikna på varandra växer också toleransen. Men isolerar vi oss och bygger murar förvandlas vår nyfikenhet till rädsla. Den utvecklingen, underblåst av vissa politiker, går överraskande snabbt, varnade Reinfeldt.

Så väl Finland som Sverige behöver en ökad invandring för att klara av att upprätthålla sina välfärdssamhällen, påpekade Reinfeldt.

– Finland behöver öka sin arbetskraft och sin tillväxt, Finland måste helt enkelt få in flera människor i arbetsför ålder. Detta kan givetvis lösas genom att det föds fler barn, men det finns ett effektivare sätt: Mänskor på flykt. Och vad gör vi? Jo, vi försöker stoppa dessa mänskor som ingenting annat vill än att starta ett nytt tryggt liv, jobba, fixa våra pensioner, trygga vår välfärdsmodell.

Videointervju med Fredrik Reinfeldt om ekonomi.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Wau!!! Deta bör presenteras STORT i alla våra Riksmedia!!! Jag hörde en förfärlig diskussion på radion idag…”slaget efter 12″

  2. ”– Det faktum att människorna i Stockholm har olika bakgrund skapar en dynamik som inte går att stoppa. ”

    Snälla finländare, bli inte lurade av hundvalpsögonen, besten bakom försöker få Finland att bli samma skithål som Sverige, han har lika mycket vett i skallen som hår på huvudet! Sisua Suomi!