Social- och hälsovårdsminister Juha Rehula (c) ser två möjliga problem i vårdreformen: Att politikerna inte ska klara av att ta beslut samt den kostnadsberäkning som ska göras för varje kommun. – Räcker pengarna till, klarar sig kommunen?

Minister Juha Rehula (c) talade för kommunernas tjänstemän i Kommunernas hus på tisdagen. Om tidtabellen säger han att den håller.

-Maskinen malar på och jag hoppas nu att våren inte blir tidig i år.

Rehula har  nämligen lovat att svaren på många frågor: lagförslaget ska vara klart före björkarna fått löv.

Ministern vet att det finns en fråga framom andra som intresserar; vilka är de tre självstyrande områden eller landskap som inte sköter sin egen vård i framtiden? Här meddelade Rehula att han gör lyssnarna besvikna. Tidtabellen håller och inget avslöjas ännu.

Han reser runt i landet för att tala om reformen och har träffat 282 kommun- och stadsdirektörer hittills. Frågorna’ och källan till oro är de samma.

Man frågar om kommunerna kommer att bli tvungna att delta i finansieringen av vården, här är svaret klart nej.

Kommer kommunernas röst att höras? Om några dagar ska kommunernas och städernas svar på frågan om landskapstillhörighet vara hos ministeriet. Ministern svarar dubbeltydigt.

– Jo och nej. Vi kommer aldrig till en slutsats där alla är nöjda.

Men en sak säger Rehula klart ut redan i dag. Vårdfastigheterna kommer inte att göra kommunerna rika. De kommuner som nu skyndar sig att skriva upp värdet på fastigheterna kommer att bli besvikna.

– I lagberedningen har vi hittat goda lösningar på detta. Kommunerna blir inte rika på fastigheterna.

Lagförslaget går alltså på remiss i vår och den oroliga ministern lugnas med påpekandet att Finland är ett avlångt land; det tar länge innan björken står i löv i norr!

Nu uppmanar Juha Rehula alla landskap att sätta igång med egna förberedelser.

– Sätt igång! Tavastland meddelade nyligen att de börjar förbereda den egna vårdreformen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *