Lokalpolitiker ifrågasätter svarta hästar

29.9.2015

På Kimitoön går diskussionen kring rekryteringsprocessen för att hitta en ny kommundirektör het. Kommuntorget har frågat politiker i några andra kommuner där rekryteringen av kommundirektörer är aktuell om hur de förhåller sig till rekryteringen av svarta hästar.

Som Kommuntorget skrev i måndags är det helt lagligt att rekrytera en kandidat till tjänsten som kommundirektör efter att ansökningstiden gått ut. Carola Sundqvist (Sfp), ordförande för kommunfullmäktige i Jakobstad ifrågasätter ändå den etiska aspekten.

– Det är mer schysst att alla kandidater är på samma startlinje. Vill man ha med någon särskild kandidat måste den rekryteras inom utsatt tid. I Jakobstad har vi anställt en konsult som letar efter lämpliga kandidater. Det är bättre att ha en längre ansökningstid så att man hinner fundera på lämpliga kandidater, säger Sundqvist.

Finn Berg (Sfp), som är ordförande för stadsstyrelsen i  Grankulla håller med om att det är trevligare om alla kandidater behandlas lika.

–­ Men ifall ansökningarna inte är tillräckliga och man har bråttom måste man kanske vara taktisk. Man måste antingen lediganslå på nytt eller om tiden är knapp kanske det är bra att rekrytera en svart häst. De bästa kandidaterna söker inte alltid jobbet då de kanske är rädda för att utsätta sig för nidskriverier.

I Kronoby är kommunfullmäktiges ordförande Hans-Erik Lindgren (Sfp) inne på samma linje.

– ­Vi har sex sökande och har inte diskuterat alternativet med en svart häst. Men det är klart, skulle det dyka upp en superkandidat är det en frestande tanke. Vad som helst kan hända fram till den 12 november fullmäktige väljer kommundirektör.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här