Kommunförbundet delar i år för första gången ut priset Årets fullmäktigeledamot.

Kommunförbundets tävling söker en fullmäktigeledamot som på ett exemplariskt sätt verkat för framtdsbyggande och främjat samarbete inom sin kommun.

Vinnarens fullmäktige belönas med Kommunförbundets och Kommunstiftelsens stipendium på 10 000 euro för utbildning och konsultation.

Dessutom får vinnaren ett hederstecken och diplom som designats av Assi Arnimaa-Leinonen.

– Kommunförbundet vill betona lokaldemokratins betydelse och lyfta fram det viktiga arbete som de förtroendevalda utför, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen.

Förnyelse och samarbetsförmåga

Vinnaren väljs av en expertjury med sakkunniga från kommunfältet och förtroendevalda. I bedömningskriterierna betonas särskilt förmågan att förnya och samarbeta.

– De förtroendevaldas arbete förändras och arbetssätten kan behöva förnyas då och då. De bästa förnyarna är fullmäktigeledamöterna själva och därför hoppas vi få in exempel på hur arbetet utvecklats av dem, säger Karhunen.

Ett konstruktivt samarbete mellan fullmäktigeledamöterna och fullmäktigegrupperna har stor betydelse för kommunens beslutskultur. Det är en tradition som vi hoppas kommer att fortsätta i framtiden, säger Karhunen.

Anmälningstiden till tävlingen pågår från den 6 mars till den 15 maj 2019. Vinnaren offentliggörs den 12 juni på Kommunordförandedagarna.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *