Kommunerna och landskapen behöver hitta nya former för sitt samarbete. Kommunförbundets vice verkställande direktör Timo Reina påpekar att de självstyrande kommunerna och landskapen själva borde få komma överens om hur de utformar sitt samarbete i framtiden.

Reina som talade på ett seminarium i Vaala på onsdagen, ser helst att de serviceinrättningar som ska ansvara för landskapens serviceproduktion inte förverkligas på det sätt som regeringen föreslår. Reina som kallar serviceinrättningarna för ”tvångsorganisationer” flaggar i stället för att landskapen och kommunerna ska ges möjlighet att själva bestämma hur de vill utforma samarbetet.

Tytti Määttä, kommundirektör i Vaala, önskar att kommunerna också i framtiden ska ha möjlighet att producera stödtjänster åt landskapen och att kommunalt anställda som i dag arbetar inom till exempel kosthåll och städtjänster inte ska överföras till landskapen.

Remisstiden för lagpaketet om vård- och landskapsreformen löper ut i dag. Kommunförbundet kommer att analysera kommunernas remissutlåtanden mycket noggrant, lovar Timo Reina.

– Reformen handlar i huvudsak om en omorganisering av kommunernas verksamhet och då är de bästa experterna kommunerna själva, säger Reina.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *