Rösterna föll 82-3 för det kritiska utlåtandet mot vård- och landskapsreformen då Helsingfors fullmäktige samlades igår. Riksdagsledamoten och samlingspartisten Wille Rydman hörde till dem som röstade för utlåtandet.

– Det var en upphöjd stämning under fullmäktigemötet igår. Att mötet inleddes med att borgmästaren Jan Vapaavuori talade i en halvtimme och att det applåderades mer än en gång under mötet säger mycket om stämningen, säger SFP:s Silja Borgarsdóttir Sandelin.

De som röstade mot utlåtandet var Sampo Terho från Blå framtid och Centerns Pekka Puska och Terhi Peltokorpi.  Puska som också sitter i riksdagen är ersättare i Helsingfors fullmäktige.

Av de samlingspartister som sitter både i riksdagen och Helsingfors fullmäktige var det bara Wille Rydman som var på plats. Rydman höll ingen taltur under det fem timmar långa mötet men röstade till sist för det kritiska utlåtandet.

– Han har sagt att han ser fullmäktige och riksdagen som två olika forum, så jag blir inte jätteförvånad om han röstar annorlunda i riksdagen, säger Borgarsdóttir Sandelin.

Själv ser Borgarsdóttir Sandelin det som konfliktfyllt att rösta olika beroende på i vilket forum man sitter.

– Jag tycker man ska stå för den politik som man har fört fram inför valperioden. Man ska vara ärlig mot dem man representerar.

Jaana Pelkonen och Juhana Vartiainen som representerar samlingspartiet i Helsingfors fullmäktige och riksdagen var inte på plats. Riksdagsledamöten Jussi Niinistö från Blå framtid deltog inte heller.

Att Helsingfors stadsfullmäktige var exceptionellt enigt i sin kritik förvånar inte Borgarsdóttir Sandelin.

– Vi var väl alla mest nyfikna på hur siffrorna till sist skulle falla. Men visst visar det på att fullmäktige var ovanligt sammanstämmigt och på att vi kan samarbeta över partigränserna.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *