Sari Essayah (KD) deltar flitigast i den egna kommunens fullmäktige, Annika Saarikko (C) minst. Också SFP:s Thomas Blomqvist klarar sig bra.

Tidningen Ilta-Sanomat har utrett hur ministrar och partiledare, som också sitter i sina respektive kommuners fullmäktigen, har närvarat vid möten under pågående mandatperiod, 2017–2020.

KD:s partiordförande Sari Essayah toppar listan med 86,4 procentig närvaro i Lapinlahtis fullmäktige. Regeringen Marins familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har också en hygglig närvarostatistik i Björneborgs fullmäktige, 83,9 procent.

Kiuru var inte minister under mandatperiodens två första år, då SDP var oppositionsparti under regeringen Sipiläs tid.

SFP:s Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, är trea i statistiken. Innan ministeruppdraget, och medan SFP var oppositionsparti, ledde Blomqvist Raseborgs fullmäktige, vilket förklarar att han deltagit i 83,3 procent av mötena.

Åbo har den tvivelaktiga äran att ha två bottenplaceringar. Annika Saarikko, partiordförande för Centern, var minister i regeringen Sipilä och är det också nu, och har däremellan varit moderskapsledig. Hon har deltagit i endast 30,3 procent av fullmäktigemötena i Åbo.

Saarikko har också flyttat från Åbo, och ställer i vår upp i kommunalvalet i Oripää.

Samlingspartiets Petteri Orpo, finansminister i regeringen Sipilä, kommer på näst sista plats med en 38,5 procentig närvaro. Till Ilta-Sanomat säger Orpo att han nu har betydligt mera tid att delta i mötena i Åbo.

Både Saarikko och Orpo säger att det är motiverat att ministrar har en plats i sina kommuners fullmäktigen, även om tiden inte räcker till.

Tredje sist på listan återfinns jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C). Leppä har deltagit i 47,8 procent av fullmäktigemötena i Pertunmaa.