Suomiareena samlar folk från hela Finland som vill diskutera aktuella samhällsfrågor mitt i semesterfirandet. Här är några av dem. 

TuomasPoysti

Tuomas Pöysti, projektchef

-Jag har  semester och har ännu ännu inte hunnit bekanta mig med skrivelsen från Svenska reformgruppen. Huruvida jourförordningen strider mot grundlagen eller inte beror i sista hand på hur sjukhusen i Vasa och Seinäjoki kan samarbeta i praktiken kring den svenska servicen.

hannaseppa

Hanna Seppä, lagstiftningssekreterare för svenska riksdagsgruppen

– Jag är född och uppvuxen här i Björneborg så det känns jättefint att delta i Suomiareena här i min hemstad. Kontrasten är ändå stor. Just nu befinner jag mig på sfp:s mingel i min gamla skola. Här har jag suttit och ätit lunch varje dag i flera år och nu är jag här i en helt annan roll. Man blir lite nostalgisk.

– Det bästa med att jag är från Björneborg är att jag har en cykel här och smidigt kan röra mig runt i staden under evenemanget.

IMG_1404

Henric Öhman, kommunikationsrådgivare för Kulturkontakt Nord

-Jag börjar egentligen som kommunikationsrådgivare först i augusti, men det har varit ett värdefullt tillfälle att komma hit till Suomiareena och träffa folk. Jag har stått en del i vårt tält och där får man en ganska bra bild av vilka frågor folk ställer och vad  man borde kunna svara på.

– Jag tycker det är kul att också Norden och det nordiska samarbetet syns på ett evenemang som detta. Jag ser fram emot att jobba med frågor som rör Norden och känner själv speciellt varmt för Norge.

IMG_1426

Kimmo Sasi, saml.

-Jag har sommarstuga i Tavastkyro, så det passar bra att komma hit till Suomiareena. Det är en av mina sommartraditioner, jag kommer hit varje år. Det gör inget att evenemanget infaller mitt i semesterperioden. Det kan vara roligt att ha något annat att göra också än att bara vara ledig.

– Det jag lite saknar är partiledarna. De brukar främst vara på plats inför riksdagsvalet, men nu då det inte är riksval på kommande är det inte så många på plats. Jämfört med Almedalen som jag också brukar besöka är diskussionerna inte lika väl förberedda här och håller inte en lika hög nivå, men jag kommer ändå hit för att ta del av intressanta diskussioner.

IMG_1406

Anna-Kajsa Blomqvist, riksdagsassistent

– Jag har aldrig vart här förr, men eftersom jag bor i Kristinestad och det är så nära var det ett självklart val att komma hit. Jag jobbar ju till vardags med politik, men här är det mycket friare former så det känns inte alls betungande att komma hit mitt i semestern.

– Det här är ett bra tillfälle att träffa folk och jag ser framför allt fram emot sfp:s mingel ikväll.

IMG_1417

Harriet Lindelöf-Sahl, ungdomssekreterare Kristinestad

– Det här ett evenemang jag inte kan vara borta ifrån. Jag jobbar mycket med invandrare och flera år har jag tagit dem med mig hit. Det har varit spännande då de fått träffa ministrar och skakat hand med dem. I år är jag ändå här mer för mig själv.

– Jag har blivit utnämnd till kontaktperson för svenskspråkig integration i Kristinestad och  ska passa på att träffa Kommunförbundets integrationskoordinator Liselott Sundbäck som också är här. Suomiareena är verkligen ett bra evenemnag för att träffa kontakter.

IMG_1412

Lisbeth Saxberg-Blomqvist, Kristinestad

-Jag har framför allt kommit hit för att lyssna på panelen om hur förlängd arbetskarriär påverkar sysselsättningen i Norden, men jag tycker överlag att här är ett väldigt brett utbud av program. Mångfalden är dessutom stor. Jag gillar att här både finns samhällsdebatt och torgstånd m.m.

-Sedan tycker jag det är spännande att se politiker live när man i vanliga fall oftast ser dem på teve.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *