Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori vill på fyra år åstadkomma lika mycket som man tidigare åstadkommit på sju år, säger han i Helsingin Sanomat. Program för minskade utsläpp, hur generalplanen ska förverkligas och sanering av mögelskolor finns bl.a. på Vapaavuoris agenda i höst.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml.) lovar i Helsingin Sanomat driva upp tempot i det politiska beslutsfattandet i Helsingfors.

– Vi ska på fyra år göra det som vi tidigare gjorde på sju år, säger Vapaavuori till HS.

Borgmästaren väljs i samband med kommunalvalet och sitter fyra år i taget. Tjänsten som stadsdirektör, som Helsingfors hade tidigare, tillsattes alltid för sju år i taget.

Då perioden nu är kortare vill Vapaavuori försnabba beslutsfattandet.

– Vi måste få igång de stora ärendena genast i början av fullmäktigeperioden så vi hinner få något till stånd, säger Vapaavuori till HS.

Vapaavuori tror att det bästa redskapet för att nå snabba beslut är en strategi för fullmäktige och Vapaavuori säger att han siktar på att presentera en sådan för fullmäktige redan i september.

Helsingfors fullmäktige har arbetat efter en fullmäktigestrategi redan de två senaste fullmäktigeperioderna och Vapaavuori jämför fullmäktigestrategin med regeringsprogrammet. I strategin slår man fast vilka mål fullmäktige har för den kommande perioden.

Till HS säger Vapaavuori att den strategin han nu jobbar på kommer att vara mer politisk och strategisk än de tidigare strategierna. Målet är att Helsingfors ska vara en föregångare och klarar sig i internationell konkurrens, säger Vapaavuori.

Vapaavuor listar också fem viktiga ärenden som han vill ta i tu med redan i höst:

  1. Stadens program för minskade utsläpp.
  2. Bestämma var man börjar förverkligandet av generalplanen
  3. Bestämma hur man tar tag i problemen med dålig inomhusluft i skolorna
  4. Lobba tillsammans med staten för att få Europeiska läkemedelsmyndigheten till Finland
  5. Fundera hur vård- och landskapsreformen kan leda till ett så positivt resultat som möjligt. Eftersom reformerna sköts upp finns nu tid att fundera på detta.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *