Anna-Maja Henriksson (SFP) tar plats i riksdagens grundlagsutskott. Det klarnade när Svenska riksdagsgruppen slog fast sina utskottsplatser på torsdagen.

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström, som tidigare uttalat intresse för en plats i utskottet, blir ersättare. Grundlagsutskottet hade under förra mandatperioden en central roll i strukturreformerna, inte minst för social- och hälsovårdsreformen som i vintras ratades två gånger på grund av grundlagsenliga problem. Utskottet är också viktigt med tanke på den åländska självstyrelsereformen.

Under förra mandatperioden delades platsen mellan Mikaela Nylander och den dåvarande åländska riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér. När social- och hälsovårdsreformen behandlades var det Nylander som var på plats.

Henriksson blir också medlem i social- och hälsovårdsutskottet. Löfström blir ordinarie medlem i kommunikationsutskottet och har automatiskt en plats i stora utskottet, där EU-ärenden behandlas.

Av de övriga medlemmarna i riksdagsgruppen blir Carl Haglund ordförande för riksdagens framtidsutskott. Eva Biaudet blir medlem i miljöutskottet och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet. Thomas Blomqvist blir medlem i försvarsutskottet och förvaltningsutskottet.

Anders Adlercreutz utsågs till medlem i miljöutskottet och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet. Mikaela Nylander sitter i kulturutskottet, där utbildningen är en central del. Mats Nylund blir medlem i finansutskottet och i jord- och skogsbruksutskottet. Joakim Strand inväljs som ordinarie i ekonomiutskottet och ersättare i finansutskottet, medan Stefan Wallin blir Svenska riksdagsgruppens representant i riksdagens utrikesutskott.

Artikeln korrigerad vad gäller Thomas Blomqvists utskottsplatser.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Det finns ju flere svenskspråkiga riksdagsledamöter i riksdagen. Än SFP:s ? Skulle det inte vara skäl att också publicera på Kommuntorget i vilka utskott de placerade sig ? Det ger annars ett minst sagt ensidigt intryck av Kommuntorget . Med vänlig hälsning

    • Absolut! När artikeln skrev fanns dock inte samtliga partiers listor att tillgå. Artikeln ovan bygger på de uppgifter som kommit från Svenska riksdagsgruppen.

  2. Det är någpt som inte stämmer i artikeln. SFP har väl inte två platser i t.ex. social- och hälsovårdsutskottet? Eller i Miljöutskottet? Eller läser jag fel?