Genom diskussion föds idén av hurdan kommun vi vill ha, säger kommunminister Anu Vehviläinen (c). Men  för att skapa nytt  måste vi ha självförtroende och förmåga att göra saker på annat sätt än tidigare, påpekar hon.

– Nu uppmanar jag er alla att fundera på hurdan kommun du vill leva i i framtiden, sade Vehviläinen då hon öppnade seminariet Framtidens kommun.

Över 500 intresserade av kommunernas framtid samlas på onsdagen i Finlandiahuset på det seminarium som är startskottet för projektet Framtidens Kommun.

Och kommunminister Anu Vehviläinen vill faktiskt att vi alla ska fundera och visionera. Målsättningen är att skapa något nytt.

I sitt öppningsanförande citerade nuvarande ministern före detta kommunministrar och andra påverkare om hur de ser på kommunen. Svaren är luddiga, det handlar om närhet, livskraft, vitamininjektioner för identiteten –  också för dem som kommer långt ifrån.

Vehviläinen konstaterar att det handlar om ett Finland som vi bygger tillsammans, att alla reformer som nu är på gång hör ihop. Speciellt  handlar det förstås om de nya landskapen som påverkar kommunernas framtid.

– Jag uppmanar nu er alla att fundera på hur privata sektorn, tredje sektorn och samhället kan samarbeta. Detta angår alla, den parlamentariska arbetsgruppen har sammanträtt för första gången. Expertgruppen är redo att jobba med de lagar som måste ändras. Beredningen ska ske under 2017.

–  Vi måste kunna se tillräckligt långt i framtide,n men redan i dag vet vi att vi har mycket att göra för att få ekonomin i balans, för att skapa ett mångkulturellt samhälle, för definitionen av arbete.
–  Vi får inte måla in oss i ett hörn, det beror på oss själva i vilken riktning vårt samhälle utveckla sig, sade Vehviläinen.

MInister Anu Vehviläinen uppmanar till nytänkande. (Foto: Statsrådet)
MInister Anu Vehviläinen uppmanar till nytänkande. (Foto: Statsrådet)

Ett exempel på hur Vehviläinen tänker, är evenemangets första talare professor Alf Rehn. Han började med att utmana publiken genom att ge den ett litterärt namn: Fifty shades of Grey.

Rehn varnade för att skapa trygga kluster där vi alla kan sitta och vara överens och upprepa ordet Digitalisering.
– Men ingen av oss vet vad framtiden för med sig. Vi kan inte tro att dagens teknik är morgondagens. Vi måste vara öppna för förändring. Något nytt, naivt som nu tycks vara omöjligt, kan bli stort i  framtiden.
500 påverkare skrattade åt Rehns ”lustigheter”, nu återstår endast att kasta loss och tänka på nytt.

Vi måste godkänna att världen förändras snabbt, sade Rehn.

– Det vi ser i dag av invandring är mycket, mycket litet. Vi kommer att få se en stor klimatförändring som tvingar miljoner människor på flykt. Samtidigt kan Finland bli ett land där det på riktigt är gott att bo.

Invandringen har bara börjat. Det handlar om hundratusentals personer. Rehn sade att vi då vi funderar på framtidens kommun måste tänka radikalt. Vi måste framförallt tänka på en förändrad geopolitik.

Om framtidens kommunmodell sade Rehn att det inte existerar en modell som passar alla.

– I stället måste vi fundera på hur just vår kommun kan profilera sig. Den som bara imiterar misslyckas på marknaden.

 

Seminariet direktsänds på webben. Du kan följa med streamingen här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *