De första landskapsvalen kan ordnas i samband med presidentvalet i januari 2018. Det föreslår en oenig grupp partisekreterare. Förslaget är betydligt billigare än alternativet att ordna ett helt skilt landskapsval på våren. 

Riksdagspartiernas partisekreterare har efter omröstning beslutat sig för kombinationen med president och landskapsval. Gruppen var inte enhällig utan en minoritet höll på att ordna skilda landskapsval i januari 2018.

Partisekreterarna föreslår också att man i budgeterna för 2017 och 2018 reserverar sammanlagt 4,5 miljoner för partierna att ordna de första landskapsvalen. Pengarna kan ses som ett extra partistöd och skulle motiveras av behovet att aktivera medborgarna att delta i ett helt nytt val. Däremot skulle notan sluta på 15 miljoner euro ifall landskapsvalen hålls skilt för sig i april 2018.

Demokratiskt valda landskapsfullmäktigen bestämmer om de aderton landskapens verksamhet, ekonomi och förvaltning. Om beslutsfattandet stiftas i landskapslagen som finansministeriet bereder samt i vallagen som justitieministeriet bereder i sina grupper för vårdreformen och landskapslagen.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *