– Vi borde rangordna våra behov. Vilken service är sådan att vi behöver helsvenska lösningar och när räcker det med halvsvenska lösningar, frågar sig professor Mats Brommels under stormötet om den svenska vårdens framtid.

Professor Mats Brommels är en av dem som inleder under stormötet om den svenska vårdens framtid i Finland som sammankallades på SFP:s partiordförande Anna-Maja Henrikssons initiativ.

– Jag tror inte vi får till stånd en lösning med enbart allsvenska lösningar. Istället  vore det kanske bättre att analysera vilka tjänster som behövs helt på svenska och vilka tjänster som kan erbjudas halvt på svenska, funderar Brommels.

Han tror att det inom ramen för kundsedlarna och den personliga budgeten finns goda möjligheter att bedriva lönsam affärsverksamhet också med mindre kundunderlag och tydlig språklig profilering.

– Men det här gäller inte social- och hälsovårdscentralerna. Där går det inte att ha enspråkigt svenska centraler utom möjligen på stora orter, säger Brommels.

Han poängterar ändå att det är den offentliga vården som bär huvudansvaret för den svenska vården både nu och i framtiden, men han hoppas att vi får till stånd en äkta samverkan mellan det privata och det offentliga.

Brommels ser också att  medborgarsamhället har ett ansvar för vården på svenska.

– Vi måste vinnlägga oss om att identifiera de viktigaste behoven och att prioritera dem.

Runt 80 personer samlades under onsdagen till stormötet på G18 i Helsingfors för att diskutera vårdens framtid.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *