Bakr Thamer Ali, 25, kom från Irak i september 2015. Han fick jobb på Café Zamzam i Ekenäs som öppnade sina dörrar på senhösten. Att få jobba har varit livsviktigt för Bakr Thamer Ali som även tidigare jobbat inom restaurangbranschen i Irak.

– Jag önskar att flera företagare gjorde något för att hjälpa asylsökande som mig. Det är viktigt att ha något att göra. Det behöver inte ens vara frågan om jobb, vad som helst duger.

Kaféet doftar av shisha och arabiskt kaffe. Stämningen är varm med låg belysning och lugn arabisk musik. Ägaren Nina Björkman är insatt i kulturer från Mellanöstern, vilket även syns i interiören. Ordet zamzam syftar på en helig källa i staden Mecka som uppenbarade sig då Abrahams fru Hagar desperat letade efter vatten för sin son Ismael.

Thamer Ali fick slutligen sin klunk av zamzamvattnet då Björkman en dag erbjöd honom jobb på kaféet.

Många asylsökande strävar efter att hitta ett arbete men utmaningen är att hitta en arbetsgivare. Thamer Ali har varit i Finland i 14 månader men fick jobb först efter 13. Han tycker att det varit väldigt besvärligt att få jobb trots många tidigare försök. Men nu är han  ladöver att ha fått en chans.

– Nina undervisade i svenska på förläggningen där jag bodde. Jag har jobbat här i en månad och tyckt om det väldigt mycket.

Han säger att responsen från kunderna har varit bra, de tycker det är kul att se asylsökande få chansen att jobba. Enda utmaningen han nämner är kommunikationen. Med arbetsgivaren är kommunikationen inte något problem, men ibland är den det med kunderna.

–Jag valde att lära sig svenska istället för finska eftersom det är lättare och i Ekenäs pratar många svenska.

Thamer Ali befinner sig i en osäker situation då har ännu inte fått asyl i Finland. Björkman är orolig eftersom de flesta asylsökanden får ett negativt svar.

– Det är synd eftersom Bakr redan haft möjligheten att etablera sig i Ekenäs och till och med lärt sig lite svenska.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *