En ny generation har kopplat greppet om de tyngsta maktposterna  i de svenska kommunerna. För första gången dominerar 60-talisterna. Och efter höstens val finns det lika många lokala toppolitiker som är födda på 1980-talet som på 1940-talet.

Den länge så stora och mäktiga gruppen 40-talister är med andra ord definitivt på väg ut. Snittåldern för en ordförande i kommunstyrelsen är idag 50 år. Den yngsta är 28 år, den äldsta 72.

Gissa vilken artist dessa ledande politiker har som absolut favorit! Tidningen Dagens Samhälle ställde frågan, i samband med insamlingen av en rad faktauppgifter. ABBA fick många röster, men fick se sig slagna av Elvis Presley. Han snuddade vid medaljplats, nosade tvåan Laleh och trean Björn Skifs i hälarna.

På ohotad första plats, liksom förra gången frågan ställdes: Bruce Springsteen. Han lyckades också bryta blockpolitiken genom att samla röster både från höger och vänster.

Större tyngd

När det gäller själva uppdraget som kommunstyrelsens ordförande konstaterar forskarna att det fått allt större tyngd. Makten koncentreras genom att en rad verksamhetsnämnder avskaffats och politikerna blivit färre, personfixeringen i medierna är stark och ordföranden är i de flesta kommunerna den enda heltidspolitikern. Därför var det en mycket stor framgång för Socialdemokraterna när de lyckades lägga beslag på hela 186 av de 290 topposterna. En rejäl ökning, trots att de backade i höstens kommunval.

Hur hänger det ihop? Socialdemokraterna har fördelen att vara det största partiet i långt över 200 kommuner. Huvudantagonisten Moderaterna, det gamla högerpartiet, gick kraftigt bakåt. Miljöpartiet och Vänsterpartiet gick framåt, vilket bidrog till fler rödgröna styren än tidigare.

Dessutom gynnades Socialdemokraterna av att ingen ville beblanda sig med de valvinnande högerpopulistiska Sverigedemokraterna. Jimmie Åkessons parti sitter inte med i styret i en enda kommun. För att hålla dem utanför bildades rekordmånga styren över den politiska blockgränsen – och rekordmånga minoritetsstyren (utan given majoritet i fullmäktige).

Kvinnorekord

För att fortsätta på rekordtemat: Aldrig har så många kvinnor varit ordförande i kommunstyrelsen. Här blev det en ökning från 83 till 106. Och aldrig har så många rent lokala partier varit företrädda på den högsta posten. I dag är de sju.

Nästan hälften av makthavarna är nya på sina poster. Omsättningen är stor, jobbet sliter och ett antal avhopp till följd av ”orimlig arbetsbelastning”, ”allt större utsatthet”, ”hårda personangrepp” och liknande noteras från den gångna mandatperioden.

Ändå finns det några som suttit 30 år på posten! En av dem är den evige valvinnaren, centerpartisten Roland Åkesson i Mönsterås. Receptet för att orka: ”Man lär sig att inte jaga på alla puckar”. Han prioriterar och fokuserar. Och han konstaterar efter åtta mandatperioder i kommuntoppen: Det blir ett sätt att leva. Intresse och arbete går ihop.

MAGNUS WREDE

Skribenten är redaktör på Dagens Samhälle.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *