Kommunerna i Sverige styrs av fler blocköverskridande samarbeten än någonsin tidigare. Det här framgår ur Sveriges kommuner och landstings (SKL) sammanställning av resultatet från kommun- och landstingsvalen 2018.

En av slutsatserna i SKL-rapporten är att ett nytt politiskt landskap kan skönjas i Sverige. Valet ledde till ett maktskifte i 127 av Sveriges 290 kommuner. Valet förändrade den politiska makten även i regionerna dvs de tidigare landstingen. I 13 av de 20 regioner ledde valet till ett maktskifte.

I Sveriges nya politiska landskap är kommuner med vänsterstyre på tillbakagång. (Bilden från SKL:s rapport 310 val.

Vänstern på tillbakagång

De borgerliga styrena i kommunerna ökade medan vänsterstyrena mer än halverades. Kommuner som styrs i minoritet har också ökat. Sverigedemokraterna styr ensamt i två kommuner, Hörby och Bromölla, och är med i styret i ytterligare två kommuner.

I regionerna har de borgerliga styrena ökat från fem till tolv. Region Västerbotten är enda region med ett vänsterstyre. De regionala sjukvårdspartierna erövrade sammanlagt 73 mandat i sju regioner.

Valdeltagandet högt

För fjärde valet i rad ökade deltagandet i valen till såväl kommun som landsting. 84,1 procent röstade i kommunvalet och 83,8 procent i landstingsvalet.

Antal personröster minskade i såväl kommun- som landstingsvalen och är nu på den lägsta nivån sedan personröstningen infördes 1998.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *