Uppmärksamma Finlands nya medborgare med en fest!
I ett brev till Finlands kommuner uppmanar Inrikesministeriet, Migrationsverket och Kommunförbundet kommunerna att uppmärksamma de nya finska medborgarna under jubileumsåret 2017. Det är fritt fram för kommunerna att utforma välkomstfesten som de vill: en kaffebjudning, ett seminarium eller en bobollsmatch mellan ortborna och de nya kommuninvånarna, eller en konsert, teater eller en gemensam sammankomst av något slag.

– Det viktigaste är att mötas under jubileumsårets tema som är ”Tillsammans”.  Lär känna varandra, gör de nya medborgarna synliga på lokal nivå och fundera tillsammans vad finskhet är idag,  heter det i brevet till kommunerna.

Årligen ansöker 12 000 personer om finskt medborgarskap. Av dem brukar 10 000 få ett positivt besked och naturaliseras. 2015–16 var de största grupperna som naturaliserades ryssar, somalier, irakier, ester och afghaner.

En del orter, som till exempel Åboregionen, har uppmärksammat de nya medborgarna med välkomstfester under många år.

– Största delen av de nya medborgarna i Finland har dock aldrig fått någon särskild uppmärksamhet, konstaterar brevskrivarna och jämför med USA och Sverige där nya medborgare alltid har uppmärksammats med särskilda fester.

Sedan 2015 är det obligatoriskt för kommunerna i Sverige att årligen uppmärksamma de nya medborgarna med en fest.

De som naturaliseras till finska medborgare under Finlands jubileumsår kommer att få ett speciellt gratulationsbrev av Migrationsverket.

Läs också bloggen: Nya medborgare och papperslösa

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *