En finländsk stad kommer att bli Europas kulturhuvudstad år 2026. Ansökan öppnar i april.

Det är tredje gången som Europas kulturhuvudstad väljs från Finland. Tidigare har Helsingfors (2000) och Åbo (2011) fungerat som kulturhuvudstäder.

Ansökningstiden öppnar i april 2019 och pågår till maj 2020. Ansökningarna bedöms av ett oberoende, europeiskt sakkunnigråd som består av 12 medlemmar. Finland utser två sakkunniga till rådet.

‒ Det är fint att många städer redan visat intresse för kulturhuvudstadsevenemanget, säger minister Sampo Terho.

Enligt Terho ger även ansökningsskedet en möjlighet för staden att föra en bred kulturdebatt, presentera sina starka sidor och särdrag och berätta hur staden vill utvecklas kulturellt.

‒ Med en lång ansökningstid, över ett år, vill vi ge olika stora städer en möjlighet att engagera sig och delta, säger Terho.

Bedömningen av ansökningarna grundar sig bl.a. på kulturellt och konstnärligt innehåll, stadens kulturstrategi, planer för att utveckla kultursektorn och de kreativa branscherna, insatsernas omfattning och kvalitet, delaktighet samt projektets förvaltning.

Till den utnämnda staden beviljar EU-kommissionen 1,5 miljoner euro. Därtill kan kulturevenemang och -projekt som grundar sig på europeiskt samarbete och ingår i kulturhuvudstadsåret söka stöd från EU-programmet Kreativa Europa.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *