Finlands svenska socialdemokrater, SDP:s svenskspråkiga distrikt, fick en ny ordförande i veckoslutet.

FSD:s nya ordförande heter Dimitri Qvintus. Den 34-åriga Helsingforsbon valdes med överväldigande majoritet till Anette Karlssons efterträdare på distriktets kongress i Vanda i veckoslutet. Motkandidaten, Närpesbon Peter Sjökvist, fick 8 röster, Qvintus fick 40.

Du är ny inom FSD, jämfört med veteranen Sjökvist. Upplever du att det finns förhoppningar om att du förnyar distriktet?

– Resultatet tyder på att kongressen gav mig ett starkt mandat och jag är ödmjukt tacksam för förtroendet. Det är sant att jag är en rätt ny medlem i FSD, men jag har varit med i distriktets verksamhet längre än så. Jag har varit partimedlem sedan 2011 och haft ansvarspositioner på partikansliet och inom riksdagsgruppen och regeringsgruppen. Dessutom har jag varit medarbetare till ministrar och partiordföranden. Med den breda erfarenheten skulle jag säga att jag inte kommer med utifrån, utan har varit med så mycket som möjligt i distriktets verksamhet.

Spelade dina kontakter till partiledningen i kongressens val?

– Jag tycker själv att det är ytterst viktigt att FSD syns och hörs, inte bara i Svenskfinland utan också i partiet. Jag vill bidra till att svenska frågor lyfts i partiledningen och i moderpartiet. Det gynnar hela Svenskfinland. Det kan hända att det spelade en roll att jag betonade det här i mitt tal för kongressen.

Har FSD en för osynlig roll i partiet just nu?

– Det säger jag absolut inte. FSD har, liksom andra distrikt, en jätteviktig roll. Distrikten är partiets ansikte utåt, och partiets fönster till regionerna. FSD är speciellt på så sätt, att det omfattar hela Svenskfinland. Distrikten kan också stödja partiledningen och partiets agerande i regeringen genom att föra fram sina budskap till partiledningen. FSD:s ställning är stark och jag vill jobba för att den förblir det, kanske till och med ännu starkare.

Områdesvalet ska utgå från människorna

FSD har också en roll i det nordiska samarbetet, och det är en roll som SDP:s partiordförande, statsminister Sanna Marin, uppskattar, säger Qvintus, på samma sätt som tidigare SDP-ordförande förstått vikten av nära kontakter till de nordiska grannarna.

– Frågor som vi haft i Finland har ofta fått nordiska svar. FSD:s kontakter till nordiska grannar och vänner är viktiga. De leder till nya inslag i den finländska debatten och till nya initiativ.

I januari hålls det första välfärdsområdesvalet? Ska valets tema utgå från de nya områdena eller från de enskilda kommunerna?

– Oberoende av vilket val det gäller så tycker jag att man ska utgå från människorna och deras vardag. Strukturerna är viktiga, men man måste tala mera om människorna än om strukturerna. Jag antar att den offentliga servicen – vilken roll den har i vardagen – blir den viktigaste frågan. Så är det alltid för oss socialdemokrater.

Qvintus är chef för samhällsrelationer på läkemedelskoncernen Bayer. Ordförandeskapet för FSD är ett förtroendeuppdrag och det kommer han att ha tid att sköta vid sidan av dagjobbet.

– Annars skulle jag inte ha tackat ja. Man tar sig an dylika uppdrag för att man är passionerad, för att man vill bidra till partiarbetet och vill vara med och utveckla samhället och jobba för en bättre framtid. Ordförandeskapet är ingen hobby. Det är mer än så. Det handlar om att bidra till samhällsbyggandet, säger Qvintus, som för tillfället inte vill kommentera eventuella övriga politiska ambitioner än att leda FSD.

– En sak i taget. Jag är jättenöjd med mitt jobb och glad över att jag blev vald till ordförande och ska koncentrera mig på det. Nu närmast ska jag inleda arbetet med FSD:s styrelse. Politik är aldrig pyssla ensam. Det är att göra tillsammans.

På FSD:s konkress valdes Anna Caldén från Nykarleby till första vice ordförande och Peter Sjökvist till andra vice ordförande.

Dimitri Qvintus

  • Född: 1987 i Norra Savolax.
  • Bor i Helsingfors.
  • Har varit specialmedarbetare bland annat för Antti Rinne och Sanna Marin. Har också jobbat för Jutta Urpilainen och Maria Guzenina.
  • Jobbar för läkemedelskoncernen Bayer sedan 2020.