Vintern är tillbaka i Helsingfors. Foto: Tommy Pohjola

På tisdagen drabbades Helsingfors av ett mer eller mindre väntat snökaos som skapade utmaningar för invånare och besökare.

Under natten till i dag drog ett kraftigt snöoväder in över Helsingforsregionen. Snöfallet var intensivt och ledde till trafikstörningar på vägar och gator. Många bilister hade svårt att ta sig fram, och det uppstod köer och förseningar.

Spårvagnstrafiken stoppades på morgonen och förseningarna var kraftiga långt in på förmiddagen. Bussar, skåpbilar och andra tunga fordon hade svårt i snösörjan som gjort körbanor hala, exempelvis uppförsbacken på Runebergsgatan nära nya barnsjukhuset i Tölö.

Utanför ringvägarna, i Nurmijärvi och Noux, Esbo har snöfallet varit exeptionellt rikligt, enligt Meteorologiska institutet är snödjupet hela 21 centimeter medan man i Noux uppnätt 28 centimeter. I huvudstaden är snödjupet mellan 10 och 20 centimeter.

Läs också, Svenska Yle: Nedisade elkablar stoppade alla spårvagnar i Helsingfors – HRT: ”Aldrig upplevt något liknande”

Helt ovanligt är det inte med så mycket snö så här års, men under tidigare årtionden har nederbörden handlat om snö som tidigare fallit på marken och aldrig hunnit smälta bort. Vid meteorologen går man tillbaka till 1985 för att hitta liknande snödjup som nu.